Аккерманівський кар'єр (марганцевий)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аккерманівський кар'єр (марганцевий). Карта розташування: Росія
Аккерманівський
Аккерманівський
Місце розташування рудника

Аккерманівський кар'єр (марганцевий) – колишнє гірничодобувне підприємство у Оренбурзькій області Росії.

З 1938-го в районі Аккерманівки працювали нікелевий та вапняковий кар’єри, які забезпечували потреби Південно-Уральського нікелевого комбінату. В 1940-му тут розвідали та наступного року терміново ввели в дію марганцеве родовище – вже у листопаді 1941-го звідси на Магнітогорський меткомбінат відвантажили першу партію марганцевої руди. Аккерманівське родовище мало вміст марганцю лише 6%, проте його вирішили залучити до розробки оскільки в умовах радянсько-германської війни українські нікопольскі рудники вийшли з-під контролю СРСР. Організаційно марганцевий рудник належав до вже згаданого нікелевого комбінату.

Видобуток вели відкритим способом і протягом двох років з кар’єру вилучили 68 тисяч тон руди. Хоча загальні запаси родовища до глибини у 40 метрів оцінювались у 1,9 млн тон, проте подальша розробка потребувала будівництва збагачувальної фабрики та переходу на підземний спосіб, що при характеристиках руди було неприйнятним.

В 1969-му запаси родовища офіційно зняли з державного балансу.[1][2][3]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Administrator (4 квітня 2017). Аккермановский отработанный марганцевый карьер - Краевед Оренбуржья. orenkraeved.ru (ru-ru) . Процитовано 25 травня 2024.
  2. 80 лет назад под Аккермановкой началась добыча марганца - Новотроицк: Ntsk.ru. ntsk.ru. Процитовано 25 травня 2024.
  3. geologicheskaya-karta-rossiyskoy-federacii (PDF).