Аманітаракіде

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аманітаракіде
Народився 1 століття
Помер 1 століття
Посада King of Kushd

Аманітаракіде (д/н — бл. 90) — цар (коре) Куша в 8090 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походження його достеменно невідоме. Його ім'я записано мероїтським шрифтом на фрагменті жертовної таблички, знайдено в піраміді № 16. На якій названі його батьки — Пісакар (Піскар) та Менхедока. Можливо мати була донькою або сестрою Шеракарар. Разом з тим за часів Аманітаракіде його батько пісакар значиться як цар. Але можливо виконував обов'язки регента чи той назвав пісакара царем посмертно.

З огляду на складність перекладу мероїтської писемності також висловлюється думка, що Аманітаракіде була царицею і донькою Пісакара, а можливо одночасно й дружиною.

За більшістю відомостей панування Аманітаракіде тривала близько 10 років, помер (ла) через 2 роки після Пісакара. Поховання цього володаря відносять до піраміди №16 в Мерое. До влади прийшов Аманітенмеміде.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Inge Hofmann: Beiträge zur meroitischen Chronologie. Verlag des Anthropos-Institutb, St. Augustin bei Bonn 1978, ISBN 3-921389-80-1, S. 138—139.
  • László Török in Tormod Eide u. a.: Fontes Historiae Nubiorum: textual sources for the history of the middle nile region between the 8th century BC ant the 6th century AD. Vol. III, From the first to the sixth century (= Fontes historiae Nubiorum. Band 3). University of Bergen, Bergen 1998, ISBN 82-91626-07-3, S. 912—913.