Амар Фатім Мборсо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Амар Фатім Мборсо
Народився невідомо
Помер 1825
Національність волоф
Діяльність політик, правитель
Титул брак
Термін 1816—1825 роки
Попередник Кулі Мбааба
Наступник Єрім Мбан'їк Тег Релла
Рід Мбодж — Теед'єк

Амар Фатім Мборсо (д/н — 1825) — брак (володар) держави Ваало в 18161825 роках. Сприяв проникненню французів в долину річки Сенегал.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Мбодж. За материнською лінією належав до роду Діус. Про молоді роки обмаль відомостей. 1816 року зумів зайняти трон, можливо поваливши свого попередника Кулі Мбааба.

З самого початку стикнувся із складною ситуацією в середині держави, де йому протистояв рід Теед'єк. Втім головною небезпекою залишалися імамат Фута Торо і емірат Трарза, особливо останній.

За цих обставин брак радо погодився укласти союз з французами, що нещодавно відновили владу в Сен-Луї. 8 травня 1819 року уклав Ндіавську угоду з сенегальським губернатором Жульєном-Дезіре Шмальцем, відповідно до якої надавав право французьким колоністам вирощувати цукрову тростину і бавовну. Натомість Франція обіцяла військову підтримку та сплату оренди (кутума). Того ж року уклав договір з державою Волоф й поваленим еміром Трарзи Мухаммадом II щодо спільних дій проти еміра Амара IV.

У відповідь Амар IV, емір Трарзи, 1820 року вдерся до Ваало, сплюндрувавши значні області. У відповідь 1821 року Амар Фатім Мборсо дозволив французам звести форт в місті Даган на річці Сенегал. Проте це не зупинило еміра Трарзи. Тому 1822 року надав військо Мухаммаду II, який зумів захопити південь емірат. В результаті вдалося створити перепону для нападів з боку Амара IV.

1825 року Амара Фатім Мборсо було повалено, а замість нього обрано Єрім Мбан'їк Тег Релла. Це спричинило військове втручання французів.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Boubacar Barry, Le royaume du Waalo, le Sénégal avant la conquête, éditions Karthala, 1985.