Анората (володар Лемро)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Анората

Анората Мінсо (бірм. အနော်ရထာ မင်းစေ; д/н — 1408) — володар араканської держави Лемро в 14061408 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Належав до побічної гілки Паганської династії, що панувала в царстві Ава. При народженні звався Гамані. Про молоді ркои обмаль відомостей. Десь на початку 1406 року був поставлений аваським володарем Мінхаунгом I собвою (князем) Кале. Але вже у грудні того ж року за підтримки військ Ави було повалено Мінсомона, правителя Лемро, замість якого посів трон Гамані, що визнав зверхність Ави. Прийняв тронне ім'я Анората Мінсо.

Згідно з араканською хронікою «Ракайн Разавін Тхіт», жорстоко придушував супротив знаті та ніколи не отримав підтримки населення. Втім цю хроніку було складено пізніше, вона є доволі прискіпливою. На початку 1408 року оженився на Со П'єй Чантх, доньці Мінхаунга I.

Але незабаром Разадаріт, володар Гантаваді, суперник Ави, підтримав раніше поваленого Мінсомона, вдершись до держави Лаунггьєт. Аваські війська в цей час не мали змоги допомогти Анораті. Ворожа армія становила 4—5 тис. вояків. Вона швидко просунувся до столиці Лаунггьєту, біля якої у березні в битві Анората Мінсо зазнав тяжкої поразки. Він намагався втекти, але був схоплений.

Анорату з родиною та 3 тис. прихильників було відправлено до Гантаваді, розселено біля місто Бассейн. Невдовзі колишнього володаря було старчено, а його удова стала дружиною Разадаріта.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Harvey, G. E. (1925). History of Burma: From the Earliest Times to 10 March 1824. London: Frank Cass & Co. Ltd.
  • Jacques P.Leider, Le royaume d'Arakan Birmanie Son histoire politique entre le début du XVe siècle et la fin du XVIIe siècle Monographie 190 École Française d'Extrême-Orient Paris 2004 (ISBN 285539631X)