Асаб – Хабшан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Асаб – Хабшан. Карта розташування: ОАЕ
Хабшан
Хабшан
Асаб
Асаб
Кінцеві пункти трубопроводу

Асаб – Хабшан – газопровід в Об’єднаних Арабських Еміратах, споруджений для видачі продукції ГПЗ Асаб до газотранспортної мережі країни.

У 1981 році на півдні емірату Абу-Дабі став до ладу газопереробний завод на нафтогазовому родовищі Асаб. Продуковані ним суміш зріджених вуглеводневих газів (ЗВГ) та конденсат транспортуються по ЗВГ-трубопроводу та конденсатопроводу до Рувайса, тоді як паливний газ спрямували на газопереробний майданчик Хабшан, котрий виконує роль центрального хабу у газотранспортній системі Абу-Дабі. Звідси поданий ресурс може подаватись як на захід до Рувайсу, так і у східні райони емірату та далі до Дубаї.

Первісно Асаб та Хабшан з’єднали трубопроводом довжиною 88 км, виконаним в діаметрі 500 мм.[1] А в 2011-му, невдовзі після запуску ГПЗ Асаб 2, між майданчиками спорудили новий газопровід довжиною 89 км та діаметром 900 мм.[2][3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Middle East Pipelines map - Crude Oil (petroleum) pipelines - Natural Gas pipelines - Products pipelines. theodora.com. Архів оригіналу за 3 серпня 2020. Процитовано 23 серпня 2020.
  2. IRAQ – TOMORROW’S SUPER – COMSUMER OF OCTG AND LINE PIPE.
  3. Project Planning Engineer - Programmer at Gulf Oil & Gas. www.gulfoilandgas.com. Процитовано 23 серпня 2020.