Бердаль Григорій Микитович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Бердаль Григорій)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Григорій Бердаль
Народився21 березня 1897(1897-03-21)
с. Вілька на Лемківщині
Помер1960(1960)
с. Гутисько Бережанського району Тернопільської області
ГромадянствоУкраїна Україна
Національністьукраїнець
Діяльністьнародний різьбяр
ДітиІван, Микола, Катерина

Григо́рій Бе́рдаль (нар. 21 березня 1897, с. Вілька Сяніцького повіту, тепер Польща — пом. 1960, с. Гутисько Бережанського району Тернопільської області) — народний різьбяр, слюсар.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Змалку навчався різьбити від батька Микити. Виробляв дитячі іграшки (лопатки, візочки, коники), став найздібнішим майстром широкого профілю на селі.

Виготовляв і ремонтував знаряддя сільськогосподарської техніки, ремонтував годинники, виготовляв високої якості різьбярські долота, ножі.

Після Першої світової війни від односельчанина Михайла Орисика навчився круглої різьби, але найохочіше виготовляв палиці з рослинним орнаментом і ручкою у вигляді топірця або стилізованою головою орла, лева, собаки. Також різьбив орлів, декоративні шкатулки.

У селі користувався великою пошаною за свою працьовитість, доброту і щирість. Дрібні послуги для односельчан виконував задарма, хоч родина його жила в постійних нестатках. Навчив різьбити синів Івана і Миколу та дочку Катерину.

У 1945 р. виселений в с. Гутисько на Тернопільщині, де продовжував займатись різьбою, брав участь в обласних художніх виставках.

Див. також

[ред. | ред. код]

Література

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]