Березівська збагачувальна фабрика

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Березівська збагачувальна фабрика. Карта розташування: Казахстан
Березівська ЗФ
Березівська ЗФ
Район розташування фабрики

Березівська збагачувальна фабрика — колишнє підприємство гірничорудної промисловості на сході Казахстану.

Березівський рудник почав роботу ще у 18 столітті. У межах його розширення у 1949—1954 роках ввели в дію власну збагачувальну фабрику, товарною продукцією якої були мідний і цинковий концентрати. Згодом фабрика почала також приймати руду з Іртишського рудника, який став єдиним постачальником сировини після закриття на початку 1990-х Березівського рудника.

У радянські часи фабрика належала Іртишському поліметалічному комбінату, а в другій половині 1990-х перейшла під контроль концерну «Казахмис». Останній спершу діяв через «ВостокКазмедь», а потім в якийсь момент фабрика стала складовою частиною Іртишського виробничого комплексу ТОВ «Шығыстүстімет» («Востокцветмет»).

У 2012-му Березівська фабрика переробила 607 тисяч тонн руди.

Наприкінці 2013-го в головному виробничому корпусі обвалився бункер, що пошкодило конструкції будівлі та конвеєри. Відновлення фабрики визнали недоцільним і не пізніше 2015-го продали її залишки компанії «Нурслан», яка бажала переробляти накопичені хвости збагачення задля отримання мідного штейну та шлаку (споживачами останнього могли бути цементні заводи). Втім, виконані на постаченій з Китаю печі пробні плавки викликали сильне невдоволення мешканців селища Верх-Березівський через викиди, що в підсумку призвело до скасування проєкту й демонтажу печі.[1][2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В Глубоковском районе начнут перерабатывать "хвосты" Березовской обогатительной фабрики - Устинка Live. Устинка (рос.). 22 червня 2019. Процитовано 13 січня 2024.
  2. Обогатительная фабрика в Верхнеберезовском будет работать. 7232.kz - Сайт города Усть-Каменогорска (рос.). Процитовано 13 січня 2024.