Валі-ду-Асу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Валі-ду-Асу. Карта розташування: Мінас-Жерайс
Сан-Брас-ду-Суасуї
Сан-Брас-ду-Суасуї
Ору-Бранку
Ору-Бранку
Vale
Vale
Жуан-Монлеваді
Жуан-Монлеваді
Тімотеу
Тімотеу
Іпатінга
Іпатінга
Cenibra
Cenibra
Пункти сполучені трубопроводом

Валі-ду-Асу (газопровід) – трубопровід у бразильському штаті Мінас-Жерайс, споруджений для постачання блакитного палива ряду великих промислових підприємств.

Виявлені у Мінас-Жерайс великі поклади залізної руди та бокситів призвели до розвитку тут потужної гірничодобувної та металургійної промисловості. У 2000-х роках вирішили забезпечити ці підприємства блакитним паливом, який з кінця попереднього десятиліття став надходити до Мінас-Жерайсу по трубопроводу Gasbel. Першу ділянку призначеного для цього газопроводу Валі-ду-Асу спорудили в 2005-му, а весь проект завершили в 2010-му – тоді ж, коли стала до ладу друга нитка Gasbel.

Газопровід Валі-ду-Асу починається від траси Gasbel в районі Сан-Брас-ду-Суасуї та прямує у північно-східному напрямку. Він має довжину у 331 км та виконаний в діаметрі 450 мм.

Серед підприємств, до яких завдяки трубопроводу подали блакитне паливо, можливо назвати:

- металургійні заводи компанії ArcelorMittal у Ору-Бранку, Жуан-Монлеваді та Тімотеу;

- найбільший металургійний комбінат Бразилії Usiminas в Іпатінзі;

- завод вогнетривких матеріалів компанії Vamtec у Тімотеу;

- целюлозний комбінат Cenibra.

Також певний час отримував природний газ алюмінієвий завод в Ору-Прету, проте в 2014-му його закрили.[1][2][3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BNamericas - Gasmig y Petrobras planean expansión de duct... BNamericas.com. Архів оригіналу за 27 листопада 2020. Процитовано 28 березня 2021.
  2. Notícias Gasoduto Vale do Aço completa dois anos de operação. www.gasmig.com.br. Архів оригіналу за 26 вересня 2017. Процитовано 28 березня 2021.
  3. Inc, Novelis. Novelis Announces Closure of Ouro Preto Aluminum Smelter to Focus Brazilian Operations on Core Rolled Products Business. www.prnewswire.com (англ.). Архів оригіналу за 3 грудня 2014. Процитовано 28 березня 2021.