Вамукутар Туре

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вамукутар Туре
Правління 1859-1875
Попередник Вабрема Туре
Наступник Вангбе Маду
Інші титули Фаама Кабадугу
Біографічні дані
Народження невідомо
Смерть 1875
Династія Туре
Батько Вакаба Туре

Вамукутар Туре (д/н — 1875) — фаама (володар) Кабадугу у 18591875 роках. На його панування припадає найбільше піднесення держави.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Походив з династії Туре. Другий син фаами Вакаби. Разом з батьком брав участь у походах 1850-х років. 1859 року після смерті старшого брата Вабреми (можливо його сам Вамукутар повалив) стає новим володарем Кабадугу.

Скористався сприятливою ситуацією, коли відбулося ослаблення сусідніх держав та імперії Сегу в басейні Нігеру, розпочав масштабні походи. Втім головною метою стало не розширення території, а захоплення здобичі та рабів. Частина з них працювала в середині Кабадугу, інша — продавалася сусідам та європейцям. На момент смерті Вамукутара за підрахунками французів 75 % населення Кабадугу становили раби.

Напочатку 1870-х років починає війни з державою Конг за вплив на південному заході. Помер 1875 року. Йому спадкував молодший брат Вангбе Маду.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • J. M. O'Sullivan: The French Conquest of Northwest Ivory Coast — The Attempt of the Rulers of Kabadugu to Control the Situation. 1983