Всесвітня асоціація казахів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Всесвітня асоціація казахів (ВАК), Світове співтовариство казахів (каз. Дүниежүзі қазақтарының қауымдастығы) — міжнародна недержавна організація республіканського значення.

Створена в Алма-Аті 29 вересня 1992 року за рішенням I Всесвітнього курултаю казахів. 800 делегатів з 33 країн світу заснували Всесвітню асоціацію казахів і одноголосно обрали Нурсултана Абішовича Назарбаєва Головою Президії.

Зареєстрована Міністерством юстиції Республіки Казахстан від 3 листопада 1992 року як Всесвітня Асоціація казахів.

Асоціація має підрозділи та представництва в 19 країнах світу. Згідно з даними Асоціації, за межами Казахстану в 43 країнах світу проживає понад 5 млн казахів.[1]

Основна мета Асоціації — підтримка зв'язку з зарубіжними співвітчизниками з питань культурно-духовного розвитку, освіти і бізнесу.

У складі має видавничий центр «Атажурт», бібліотеку, центр «Мистецтво». В активі Асоціації — монографії російською та казахською мовами: «Історичні долі казахської діаспори. Походження і розвиток» (Мендікулова Г. М., 2006) з розділом «Діяльність Всесвітньої Асоціації казахів і Всесвітні курултаї казахів» і спільна монографія «Өзбекстандағы қазақтардың тарихы және бүгінгі дамуы» (Қобландин Қ., Меңдіқұлова Г. М., 2009).

Керівники[ред. | ред. код]

Головою президії Асоціації є Президент Республіки Казахстан Нурсултан Абішович Назарбаєв.

Перші заступники голови[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Н.Сейдин — Казахи за рубежом как объект национальной политики Казахстана | ЦентрАзия. Архів оригіналу за 10 червня 2018. Процитовано 1 червня 2020.
  2. Назначен новый зампредседателя Всемирной ассоциации казахов - Новости | BNews. Архів оригіналу за 13 квітня 2019. Процитовано 1 червня 2020.