Вікіпедія:Всі А є Б

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Твердження
  • Всі А є Б
    «Всі лауреати премій значущі»


Заперечення
  • Всі А не є Б —  неправильно
    «Всі лауреати премій незначущі»
  • Не всі А є Б —  правильно
    «Не всі лауреати премій значущі»


Зустрічна пропозиція
  • Всі А1 є Б
    «Всі лауреати загальнонаціональних премій значущі»
  • Всі А є Б, за умови В
    «Всі лауреати премій значущі, якщо є рецензії»

Час від часу в обговореннях чи правилах Вікіпедії з'являються тези вигляду «Всі А є Б». Наприклад, при обговоренні значущості персоналій може бути запропоновано формулювання «Всі орденоносці значущі» (тут А — це «орденоносці», а Б — «значущі»). Подібна теза є дуже сильною, бо вона означає, що наявності ознаки А із запасом вистачає для того, щоб без додаткових умов казати про наявність ознаки Б.

Подібні тези, якщо мова йде про критерії значущості, є корисними. Якщо ми точно знаємо, що формальна ознака А гарантує, що про предмет статі можна знайти декілька речень або абзаців тексту, то можна спростити оцінку значущості (Б) за допомогою формальних ознак (А), які є простими й недвозначними. Наприклад, ми стовідсотково впевнені, що нобелівські лауреати — це виняткові вчені, про яких може існувати стаття в Вікіпедії, тому казати «Все нобелівські лауреати значущі» — це правильно і конструктивно. Це дозволяє зекономити час на обговорення конкретних нобелівських лауреатів, бо ми точно знаємо, що кожен з них значущий й про кожного з них можна щось написати.

Менше з тим, бувають ситуації, коли ця (нагадаємо, дуже сильна) теза не є стовідсотково вірною. Наприклад, якщо мова йде про лауреатів премій, хтось може запропонувати критерій значущості «Всі лауреати премій значущі». Це означатиме, що всі-всі-всі лауреати, кожен з них, будь-який, без винятку, є значущим. Чи це так насправді? Може бути, що ні, і у відповідь на пропозицію «А нумо вважати всіх лауреатів премій значущими», хтось може аргументовано заперечити: «Ні, я не погоджуюся».

Що ж означає заперечення до пропозиції виду «Всі А є Б»? Дехто час від часу (особливо часто — автори подібної пропозиції) схильні сприймати це як «Всі А не є Б» або «Всі А є не Б». Наприклад, у відповідь на зауваження «Я не згоден, що всі лауреати премій значущі», вони можуть сказати щось на кшталт «Так що, ви хочете сказати, що всі лауреати премій незначущі?», не кажучи вже про «Так що, тепер ми вилучимо всі статті про лауреатів премій?» Подібний висновок є не менш сильним, ніж оригінальне твердження, і некоректним з погляду формальної логіки. Насправді якщо хтось вважає твердження «Всі А є Б» хибним, то їхня позиція не означає, що «Всі А не є Б». Вона означає всього лише, що «Не всі А є Б». Той, хто не згоден, що «всі лауреати премій є значущими», не пропонує вважати «всіх лауреатів премій незначущими». Він лише має на увазі, що «не всі лауреати премій є значущими».

Тож якщо ви пропонуєте щось виду «Всі А є Б», і хтось з вами не згоден, не треба сприймати це як категоричну відмову. Скоріше за все, ваше твердження, що містить формулювання «всі», є дуже сильним, і його хочуть не розвернути на 180 градусів, а лише «пом'якшити», зробити менш категоричним — перетворити «всі» на «не всі». Одним зі способів зробити це є зрозуміти та сформулювати, а які ж саме «Не всі А» є «Б». Можливо, вам вдасться сформулювати уточнену пропозицію «Всі А1 є Б» («Всі лауреати загальнонаціональних премій є значущими») або «Всі А є Б, за умови В» («Всі лауреати премій є значущими, якщо їхній творчості присвячена принаймні одна рецензія».

Див. також

[ред. код]