Вікіпедія:Моторошне місце

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Вікіпедія:ММ)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Перекладено за мотивами есею ru:Википедия:Страшное место

«Моторошним місцем» називають саму Вікіпедію. Цей вираз має багато відтінків і походить від часто цитованої репліки учасника ru:Участник:Ilya Voyager:

Це Вікіпедія. Це страшне місце. Тут хто завгодно може виставити на видалення навіть плід напруженої роботи десятків людей. Тут будь-який дилетант може зіпсувати статтю, написану висококласним фахівцем, і цьому фахівцеві доведеться ввічливо і спокійно доводити, чому він має рацію, а дилетант — ні. Причому доводити, швидше за все, іншим дилетантам. Тут є страшні «люди в кепках», які мають право видаляти статті та блокувати учасників. Тут є моторошний арбітражний комітет, який ще жодного разу не ухвалив рішення, що повністю влаштовувало обидві сторони, що конфліктують. Це не добре і не погано, це не забаганка якогось з учасників. Вам потрібно бути готовим до цього, інакше участь у проєкті Вам принесе тільки розчарування. Просто так влаштований цей світ, і так влаштована Вікіпедія. Можливо, є облаштування більш справедливе — але іншої Вікіпедії у нас поки що немає. Та й іншого світу, зізнатися, теж.

— Ilya Voyager 08:19, 20 серпня 2007 (UTC)

Вираз вживається в обговореннях між учасниками у відповідь на обґрунтовані й необґрунтовані часом скарги (новачків або стомлених досвідчених учасників) на недосконалість устрою Вікіпедії (традиційно у вигляді або дефектів існуючих правил, або «засилля малограмотних» учасників-дилетантів, або «всемогутності кровожерливих» адміністраторів Вікіпедії).

Вживання співрозмовником цього виразу в обговоренні найчастіше свідчить про те, що співрозмовник хоче підтримати й укріпити ваше прагнення діяти у Вікіпедії конструктивно й рішуче задля створення найповнішої й найточнішої вільної енциклопедії людського знання і водночас застерігає від продовження обговорення ваших нарікань.

Разом з тим, жорстка атмосфера — це серйозна проблема; вона некомфортна для багатьох, відштовхує новачків і призводить до швидкого вигорання досвідчених учасників. Тому намагайтеся зробити Вікіпедію менш «моторошним місцем». Будьте чемними, не дратуйтеся, намагайтеся допомогти іншим, пробачайте помилки, а також не соромтеся хвалити інших учасників і дякувати їм — хоча б натисканням на посилання «подякувати».

Як уникнути розчарування від участі в проєкті (якщо ви ще не майстер вікі-кунфу)[ред. код]

  • Уникайте «гострих» і популярних тем. Навіть якщо Вам дуже хочеться і є що сказати. Навколо цих тем надто багато правил, посередництв, негласних домовленостей і суперечностей між досвідченими авторами. Що менша ймовірність того, що про вашу тему з'явиться стаття в жовтій пресі, або того, що про неї згадає ведучий вечірньої суспільно-політичної передачі, то краще. Інакше ваші правки негайно потраплять під пильний погляд учасників (зокрема учасників, погляди яких на цей предмет, м'яко кажучи, не збігаються з Вашими), які майже напевно краще знають усі нюанси, і Ви ризикуєте бути задавленими посиланнями на різні двох-трьохбуквеневі поєднання, інколи із циферками (ВП: ІТД, АК:666 і так далі). Можливо, з часом колись Ви будете готові відповісти їм тим самим. Але це вже нікому не буде потрібно.
  • Основний принцип Вікіпедії — вранці гроші, ввечері стільці спочатку джерела, потім статті. З вікіпедистом, у якого є джерела, важко сперечатися: ви йому свою думку, а він тобі у відповідь посилання. І нічого не зробиш, якщо з джерелом усе гаразд. Орієнтуйтеся на такі джерела, як шановні енциклопедії, підручники й монографії заслужених авторів, наукові статті в академічних журналах. З такими джерелами сперечатися найскладніше.
  • Не тримайтеся надто сильно за «свою» тему і навчіться відсторонюватися або перемикатися, коли відчуваєте, що втягуєтеся в конфлікт. Немає сенсу двом ведмедям битися до останньої краплі крові за кущ малини в тайзі — тайга велика, кущів багато, а шкура — вона своя і всього одна. У Вікіпедії точно так само — відкритих тем для роботи повно, немає сенсу зациклюватися на якійсь одній. До суперечок завжди можна буде повернутися потім — коли ви наберетеся досвіду і будете до них психологічно (і енциклопедично) готові. Або не повернутися ніколи — вас ніхто не насварить за це, повірте.
  • Не соромтеся звертатися по допомогу — але якщо вам дві (а краще три) людини сказали, що ви не маєте рації — можливо, це так і є.
  • Коли п'ять мудреців у темряві вирішили з'ясувати, який вигляд має слон, кожен із них склав своє уявлення про слона. Тож не особливо довіряйте тому, що хтось розповів вам про Вікіпедію. Вона всіляко більша за слона, і кожен побачить у ній своє. Коли п'ять слонів у темряві вирішили з'ясувати, який вигляд має мудрець, перший слон сказав, що він плоский і мокрий. А решта з ним погодилися. Якщо вас легко розтоптати, тримайтеся якомога далі від слонів — принаймні поки не відчуєте себе носорогом.

Див. також[ред. код]