Вікіпедія:Проєкт:Портали/Статистика

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ця сторінка оцінки порталів. Тут ви можете дізнатися як виставити оцінку порталові за рівнем якості.

Статистика[ред. код]

  Статистика якості порталів   
Вибраний портал ВП
Вибраний портал
ВП рівень
7
I
Добрий портал
I рівень
10
II
Розвинений портал
II рівень
26
III
У розвитку
III рівень
157
IV
Заготівля
IV рівень
34
Невідоме 13
Усього 247

{{Портал за рівнем якості}}

Використання
{{Портал за рівнем якості|рівень=}}

Параметри

  • рівень — може мати одне значення з п'яти наявних:
    • для статей: ДП, I, II, III, IV (також можливе використання арабських цифр замість латинських)

Часті запитання[ред. код]

1. Навіщо оцінювати портали?

Оцінки порталів використовуються для можливості учасників проєкту спостерігати за якістю порталів у тих галузях, якими вони цікавляться, сприяє систематизації наявної інформації, впливає на підвищення якості порталів. Ці оцінки, крім «вибраного порталу», використовуються усередині проєкту.

2. Хто має право оцінювати портали?

Будь-який дописувач української Вікіпедії може оцінювати та змінювати оцінку будь-якого порталу, аналогічно як за правилами редагуються статті користувачами україномовної Вікіпедії.

3. Як надати оцінку порталові?

Перейдіть на сторінку обговорення порталу, натисніть «Редагувати...» і додайте зверху сторінки шаблон {{Портал за рівнем якості}}.
За допомогою параметрів шаблону {{Портал за рівнем якості}}: рівень. Критерії оцінювання дивіться нижче. Після вказування вами оцінки можна залишити на сторінці обговорення короткий коментар з описом причин виставлення вами саме такої оцінки (рекомендується робити коментарі, якщо оцінка іншим користувачам Вікіпедії може здаватися нестандартною).

4. Якщо не згоден з оцінкою якогось порталу, що вчинити у такому випадку?

Попросити будь-кого з учасників проєкту оцінити портал ще раз. Адже рівень оцінки «вибраний портал» зарезервований, і не може вважатися таким без відповідної процедури визнання порталу гідним цього рівня.

5. Чи суб'єктивна система оцінок?

Певним чином це може бути суб'єктивним з огляду на один голос. Але велика чисельність голосів наближає до об'єктивності, впливає на рішення спільноти вікіпедистів, дає вільний доступ всім читачам й врахування їх враження. Надавайте пропозиції щодо покращення системи оцінювання!

Якість[ред. код]

Якість порталу визначається такими правилами.

Схема градації якості порталів
Оцінка Опис критерію Категорія
Вибраний портал ВП
Вибраний портал
ВП рівень
Вибраний портал: відбулося голосування, яке дає право на присвоєння йому статусу вибраного порталу, і задовольняє поточні критерії вибраних порталів. Категорія:Вікіпедія:Вибрані портали
I
Добрий портал
I рівень
Добрий портал: Портал існує, активно оновлюється (бажано — в автоматичному режимі) та має приємний читачеві дизайн. Категорія:Вікіпедія:Портали I рівня якості
II
Розвинений портал
II рівень
Розвинений портал: Портал існує, але активно не оновлюється. Категорія:Вікіпедія:Портали II рівня якості
III
У розвитку
III рівень
У розвитку: У порталі є всі розділи, але нема жодної діяльності; наприклад, портал був створений і одразу занедбаний. Категорія:Вікіпедія:Портали III рівня якості
IV
Заготівля
IV рівень
Заготівля: У порталі є порожні рубрики (червоні посилання замість блоків інформації і т.п.) Категорія:Вікіпедія:Портали IV рівня якості