Вікіпедія:Проєкт:Критерії значущості/Ідея

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вікіпроєкт
Критерії значимості
Про проєкт Тематичні напрямки Пропозиції

Ідея проєкту[ред. код]

На момент створення проєкту в україномовному сегменті Вікіпедії існує значна кількість об’єктів, значимість яких ставиться під сумнів. Причину цього слід шукати в площині не відповідності існуючих критеріїв значимості до тих позицій, які займає україномовний розділ серед усіх мовних розділів Вікіпедії, темпів росту україномовного розділу Вікіпедії та обсягу статей в ньому. Ця проблема є одним з чинників, які певною мірою гальмують подальший розвиток української Вікіпедії та через невизначеність цих критеріїв провокують конфлікти й відтік деяких редакторів.

Важливою проблемою є те, що кількість схвалених спільнотою критеріїв значимості є доволі низьким, а найбільш важливі теми мають або не чіткі схвалені, або більш-менш чіткі не схвалені, а здебільшого взагалі не мають власних критеріїв значимості. Тому постає необхідність в розробці нових та доопрацюванні вже існуючих критеріїв значимості. Досвід показує, що після не схвалення спільнотою деяких критеріїв значимості подальша робота над узгодженням питань, що викликали численні заперечення, припиняється. Така ситуація вимагає нових підходів до роботи, способів її організації та механізмів втілення в життя.

Загальна ідея проєкту визначається як майданчик для постійної роботи над підготовкою проєктів нових, а також доповненню чи оновленню вже схвалених та не схвалених критеріїв значимості. При цьому підготовкою проєкту правил чи доповнень до існуючих відбувається шляхом залучення до роботи всіх користувачів, які є фахівцями з даної теми, цікавляться певною темою (за даними юзербоксів) та створюють статті з неї, що дасть можливість підготувати якісніший проєкт критеріїв значимості. У випадку, коли окремий пункт правил викликає великі суперечки, то учасники попереднього обговорення або доходять згоди з цього питання, або виключають його з правил, і окремо доопрацьовують для подальшого доповнення до правил. Подібний механізм також застосовується під час обговорення спільнотою з метою схвалення правил як таких.

Важливим елементом є відмова від підготовки масштабних критеріїв значимості з того чи іншого напрямку. Як показує досвід, одномоментна підготовка в одному тексті всіх масштабних змін не дає можливості підготувати якісні критерії значимості по всіх їх позиціям. Тому суть полягає в тому, що бути готуватись проєкт критеріїв значимості певної вузької теми цього напряму, і прийматись окремо від інших. При прийнятті 2-х чи більше тем певного напрямку вони за пропозицією розробників їх проєктів об’єднуються в одне масштабне правило, а кожна наступна тема цього напрямку (якщо такі будуть) буде автоматично у разі схвалення входити до нього.