Вікіпедія:Червона книга

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Червона книга Української Вікіпедії — анотований та ілюстрований перелік рідкісних представників вікіфауни, що знаходяться під загрозою зникнення в Українській Вікіпедії.

Охоронні статуси

[ред. код]

У виданні 2019 року залежно від стану і ступеня загрози для популяцій видів, занесених до Червоної книги Української Вікіпедії, було застосовано такі категорії: зниклі, зникаючі, рідкісні, відновлені. Оскільки кожен представник Вікіфауни, так чи інакше, допомагає розвитку проекту, то кожен потребує постійного контролю.

  • Зниклі: види, про які після неодноразових пошуків, проведених у типових місцевостях або в інших відомих та можливих місцях поширення, відсутня будь-яка інформація про наявність їх у природі чи спеціально створених умовах[1];
  • Зникаючі: види, які перебувають під загрозою зникнення у природних умовах і збереження яких є малоймовірним, якщо триватиме дія факторів, що негативно впливають на стан їх популяцій;
  • Рідкісні: види, які у найближчому майбутньому можуть бути віднесені до категорії зникаючих, якщо триватиме дія факторів, що негативно впливають на стан їх популяцій;
  • Відновлені: види, популяції яких завдяки вжитим заходам щодо їх охорони не викликають стурбованості, однак не підлягають примусовому використанню і вимагають постійного контролю.

Список

[ред. код]

Примітка: Вікітролей при виявленні одразу-ж блокують, а Вікі-Ґоллуми не визнають себе такими та теж блокуються, тому їхня точна кількість невідома.

Легенда

__ - зниклі
__ - зникаючі
__ - рідкісні
__ - відновлені

Вид Кількість
Віківампіри 5
Вікігноми 63
Вікігрифони 3
Вікідомовики 6
Вікідракони 22
Вікіельфи 16
Вікікролики 4
Вікілінивці 134
Вікілицарі 8
Вікімавпи 5
Вікімауси 0
Вікіогри 42
Вікісторожі 1
Вікітролі Невідомо
Вікічарівниці 20
ВікіАйболити 1
Вікігобіти 6
Вікіенти 23
Флібустьєри 119
Вікікачкодзьоби 25
Віківіслюки 1
Вікі-Ґоллуми Невідомо

Кількість не є точною, а приблизною (±2), і ще додайте до них представників, які не поставили у себе відповідні юзербокси та категорії.

  1. Не дивлячись на це, є імовірність, що представника зниклого виду просто не знайшли, чи спонтанного виникнення