Віра, Надія, Любов (Хмельницький)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Віра, Надія, Любов

Скульптура «Віра, Надія, Любов» — пам'ятка монументального мистецтва, встановлена у місті Хмельницькому.

Розташована скульптура на майдані Незалежності, де розташований Будинок Рад. Створена 22 вересня 2011 року, а її відкриття було приурочено до 74-ї річниці Хмельницької області[1]. Автори цього проєкту — народні художники України Микола Мазур та його син Богдан.

Опис[ред. | ред. код]

Висота монумента складає 9 метрів[уточнити]. Вага становить більше 10 тонн. Скульптура виконана в стилі класичного монументалізму. Створена вона в світло-молочному кольорі зі сплаву полімерних смол (на вигляд схожого на мармур), а п'єдестал зроблений з темно-вишневого мармуру[1].

Історія створення[ред. | ред. код]

Історія скульптури почалася в 1999 році, коли міська рада вирішила чимось зайняти міську площу, так званий «чорний квадрат», на якому колись був розташований пам'ятник Леніну. 2002 року було оголошено конкурс серед митців і за його підсумками переміг проєкт Миколи та Богдана Мазурів. З того часу почалося її створення, однак процес затягнувся, адже гроші виділялися вкрай нерегулярно. Декілька разів погрожували вже створене розпиляти і викинути. Але взимку 2011 року на неї було виділено кошти з обласного бюджету, міського бюджету та ще частину зібрано з працівників бюджетної сфери всієї області[2].

Символіка[ред. | ред. код]

У колі, яке символізує вічне буття, розміщено витончені і граціозні фігури трьох жінок. Вони репрезентують християнські чесноти — це Віра, Надія і Любов. У цьому ж колі — фігури лелек, яких українці вважають священними птахами за їхню вірність рідній землі, кетяги калини, грона винограду — символи родючості і єдності народу та рушники — обереги, якими матері благословляли своїх дітей, а ще — Кобзар із кобзою — захисник української духовності. В центрі кола — фігура у вигляді сонця — древнього гербу Поділля та три схрещені стріли, що є на гербі Хмельницького[2].

Скульптори більше десяти років обдумували та втілювали в життя створення монументальної композиції «Віра. Надія. Любов» (перша її назва — «Пісні землі Подільської»), яка символізувала б триєдність українського національного буття: минуле, теперішнє, майбутнє — в їхній історичній, духовній і філософській суті.

Національний символ[ред. | ред. код]

Біля «Віри, Надії, Любові» пройшли найбуремніші події Революції Гідності в Хмельницькому і саме від неї вже стало традицією проводжати своїх героїв в останню путь. На високому мистецькому рівні тут відтворено національну символіку, дух, красу і героїку Поділля[3].

Монтування[ред. | ред. код]

Скульптуру було відлито у Києві, а до Хмельницького її доставили у розібраному стані: близько 800 деталей. Протягом кількох тижнів 800 шматків збирали на землі, потім на анкерних болтах з'єднували між собою і монтували на постамент, укріплювали. Через великий обсяг роботи відкриття скульптури кілька разів переносилось.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Памятник «Віра, Надія, Любов» в Хмельницькому. rest.guru.ua. Архів оригіналу за 16 квітня 2021. Процитовано 16 квітня 2021.
  2. а б Мазур Богдан Миколайович (1969 р.) Хмельницька міська централізована бібліотечна система. www.cbs.km.ua. Архів оригіналу за 16 квітня 2021. Процитовано 16 квітня 2021.
  3. Віра, Надія, Любов Миколи Мазура Хмельницька обласна бібліотека для дітей імені Т. Г. Шевченка. www.odb.km.ua. Архів оригіналу за 16 квітня 2021. Процитовано 16 квітня 2021.