Цуркан Віталій Володимирович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Віталій Володимирович Цуркан
Загальна інформація
Громадянство Україна[1]
Народження3 квітня 1989(1989-04-03) (35 років)
Херсон, Українська РСР, СРСР
Зріст184 см
Спорт
КраїнаУкраїна Україна
Вид спортуакадемічне веслування
Дисциплінаакадемічне веслування
Спортивне званняМСМКУ
Нагороди
Орден Данила Галицького
Орден Данила Галицького
Спортивні медалі
Представник Україна Україна
Академічне веслування
Універсіади
Срібло 2013 Казань Академічне веслування, вісімка

Цуркан Віталій Володимирович (нар. 3 квітня 1989) — український спортсмен, академічний веслувальник, срібний призер літньої Універсіади у Казані.

Біографія

[ред. | ред. код]

Життєпис

[ред. | ред. код]

Народився 3 квітня 1989 року в селі Чорнобаївка (Херсонська область). З 1995 по 2003 рр. навчався в Чорнобаївській загальноосвітній школі I - III ступенів. У 2003 році вступив до Херсонського ВУФК на відділення академічного веслування, де почалось становлення його спортивної карьери. У юні роки відзначався дисциплінованістю і відповідальністю не тільки в спорті, а й в навчанні, про що свідчать позитивні відгуки викладачів училища.

Стрімке прагнення до перемог, та плідна праця тренерів і товаришів не змусили довго чекати, й почали давати гарні результати на змаганнях. Під чуйним керівництвом Волощука О.І. та Волощука Г.І. спортсмен посідав лідируючі позиції на чемпіонатах України в багатьох класах. Національними чемпіонатами успіх не обмежився. Віталій представляв Україну і на міжнародних змаганнях: Чемпіонати світу серед юніорів(2005, 2006 р.у складі вісімки зі стерновим; 2007 р. у двійці без стернового), Чемпіонати Європи (2009 р. у двійці без стернового; 2011 р. у складі четвірки без стернового), Чемпіонати світу серед молоді до 23 років (2009 р. у складі четвіки зі стерновим; 2010 р. у складі вісімки зі стерновим), Кубок Світу 2012 р.(I-ий етап - четвірка без стернового; III-ій етап - вісімка зі стерновим).

Тренерська діяльність

[ред. | ред. код]

У 2016 році Віталій розпочав свою тренерську карьєру в Херсонському ВУФК, продовжуючи брати участь у змаганнях, як професійний спортсмен Херсонської ШВСМ. Любов до спорту має особливе місце в житті молодого тренара. Тому юні спортсмени навчаються в атмосфері амбіційності, жаги до перемоги та юнацького запалу. Особливу увагу потрібно надати відношенню тренера до своєї справи. Заслуговує поваги відповідальнісь, та щире бажання внести вагомий вклад в розвиток і популяризацію в Україні як академіного веслування, так і спорту вцілом. Серед вихованців були спортсмени I-их та II-их розрядів й кандидати у майстри спорту.

Станом на 2020 рік є директором Херсонського дитячо-юнацького клубу фізичної підготовки № 4.

Універсіада 2013

[ред. | ред. код]

На літній Універсіаді, яка проходила з 6-о по 17-е липня у Казані, Віталій предсталяв Україну в академічному веслуванні у дисципліні вісімка зі стерновим.[2] та завоював срібну нагороду разом із Василем Завгороднім, Дмитром Міхаєм, Владиславом Нікуліним, Анатолієм Радченком, Іваном Футриком, Денисом Чорним, Станіславом Чумраєвим та Іваном Юрченком.[3]

У попередніх запливах вони посіли друге місце (6:06.07) пропустивши вперед команду з Польщі. Друге місце дозволило змагатись у втішному запливі за вихід до фіналу. Там українці показали третій час (6:00.90), що дозволило вийти до фіналу. У фіналі наша команда ще покращила результат до 5:52.31, але цей час дозволилив посісти тільки друге місце. Чемпіонами стали росіяни (5:47.54), бронзові нагороди у голандців (5:53.55).[4]

Державні нагороди

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Vitalii Tsurkan
  2. Особиста інформація спортсмена на сайті Універсіади 2013[недоступне посилання з липня 2019] (рос.) (англ.)
  3. УНІАН: Українські веслувальники завоювали ще шість нагород Універсіади
  4. Результати змагань на офіційному сайті Універсіади 2013[недоступне посилання з травня 2019]
  5. Указ Президента України № 392/2013 від 25 липня 2013 року «Про відзначення державними нагородами України»