Віцлав I

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Віцлав I
Народився невідомо
Помер бл. 700
Національність ободріт
Титул Король венедів
Термін 664—700 роки
Попередник Радегаст I
Наступник Аріберт I
Конфесія поганство
Рід династія Віцлава
Батько Радегаст I
Діти 3 сина та 1 донька

Віцлав або Віслав, Віцан I (*д/н —бл.700) — князь ободритів та король венедів у 664700 роках. Засновник власної династії.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Вважається, що був сином Радегаста, князя бодричів (ободритів) та короля венедів. Більшість відомостей про нього міститься у дослідженні Іогана Фрідриха Хемніца, мекленбурзького історика XVII ст. Втім додаткових свідчень про існування та діяльність Віцлава практично невідомо.

Разом з тим Віцлава розглядають як засновника першої династії спадкових королів, що почала панувати над плем'ям бодричів (ободритів) та союзом венедських племен.

Існують припущення, що він панував над усім Ободрицьким (вендським) союзом західно-слов'янських племен. Також є дискусії щодо титулу короля, яким нагороджує Віцлава російський дослідник В.Меркулов. Можливо Віцлав носив також титул військового очільника на кшталт конунга у скандинавів.

Помер Віцлав I близько 700 року. Наслідував йому син Аріберт I.

Родина

[ред. | ред. код]

Ймовірно був одружений з саксонською або лангобардською «принцесою». З огляду на ім'я сина Віцлава — Аріберта — вона була лангобардка, але за іншими джерелами — саксонка, що були найближчими сусідами ободритів. Є згадки про старшого сина Аріберта та сестру Сивіллу (ім'я під сумнівом), є відомості про декількох молодших синів, але імена їх не визначено.

Джерела

[ред. | ред. код]