Гайдусобосло – Будапешт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гайдусобосло – Будапешт. Карта розташування: Hungary
Вечеш (Будапешт)
Вечеш (Будапешт)
Сольнок
Сольнок
Гайдусобосло
Гайдусобосло
Пункти, які сполучив газопровід

Гайдусобосло – Будапешт – угорський газопровід, споруджений для подачі блакитного палива з родовищ на сході країни до столиці.

На початку 1960-х на сході Угорщини почалась розробка кількох газових родовищ, зокрема, в Гайдусобосло на околиці Дебрецену. Ресурс звідси спершу подали на північ по трубопроводу до Озда, а невдовзі він почав надходити і до столиці, для чого проклали газопровід довжиною 175 км та діаметром 350 мм. Його траса проходила через місто Сольнок, де також ввели в розробку газове родовищt. Саме з останнього у 1964-му почались перші поставки до Будапешту, тоді які уся лінія від  Гайдусобосло була готова в 1965-му.

Газопровід завершувався на південно-східній околиці столиці у Вечеші (в подальшому тут виник важливий вузловий пункт у складі Будапештського газопровідного кільця). Звідси ресурс подавали столичним споживачам через ділянки діаметрами по 400 мм – довжиною 33 км до центрального району Уйпешт (де з 1968-го на блакитне паливо перевели ТЕЦ Уйпешт) та довжиною 22 км до розташованого на південній околиці Szigetszentmiklós.

Подане зі східноугорських родовищ блакитне паливо перебрало на себе газопостачання столиці, яке до того здійснювалось за рахунок попутного газу із балатнонського нафтовидобувного району (трубопровід Bázakerettye – Будапешт). Втім, вже у 1971-му до Вечеша вивели газопровід від Сегеду, котрий подав продукцію найбільшого угорського  нафтогазового родовища Algyo, а в середині 1970-х почались поставки блакитного палива з СРСР по трубопроводу Берегдароц – Будапешт.

Також можливо відзначити, що з 1980-х на базі родовища Гайдусобосло створили підземне сховище газу.[1][2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Szallitasi rendszeruzemeltetoi (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 8 лютого 2021.
  2. AZ FGSZ ÉS A MAGYAR OLAJ- ÉS GÁZIPARI MÚZEUM 100 ÉVES A MAGYAR FÖLDGÁZSZÁLLÍTÁS CÍMŰ, 2014 OKTÓBERÉBEN ZALAEGERSZEGEN MEGNYÍLT VÁNDORKIÁLLÍTÁSÁNAK KATALÓGUSA (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 26 листопада 2020.