Галкиниш — Шатлик

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Галкиниш – Шатлик)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Галкиниш — Шатлик. Карта розташування: Туркменістан
Галкиниш
Галкиниш
КС Шатлик
КС Шатлик
Схема газопроводу

Галкиниш — Шатлик — трубопровід на південному сході Туркменістану, споруджений для видачі продукції унікального газового родовища Галкиниш.

В 2013 році на Галкиниш ввели в дію дві комплекси очистки газу річною потужністю по 15 млрд м3. Видачу підготованого ними товарного газу забезпечили за допомогою двониткового трубопроводу довжиною 100 км з діаметром 1400 мм.[1][2][3]

Трубопровід завершується на компресорній станції Шатлик, яка перетворилась на газовий хаб та дозволяє передавати ресурс до газопроводів Довлетабад — Дер'ялик, Схід — Захід та Шатлик — Ашгабат.

Від основної траси трубопроводу відходить відгалуження довжиною понад чотири десятки кілометрів, яке живить промисловий майданчик на південних околицях міста Мари, де працюють  заводи азотних добрив «Мариазот» та «Марикарбамід» (останній став до ладу в 2014-му) і велика газова ТЕС Мари (в 2018-му тут ввели в дію третю чергу).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Galkynysh Gas Field Processing Facility Inaugurated. Petrofac (амер.). Процитовано 7 квітня 2023.
  2. Обустройство месторождения Галкыныш ведется стахановскими методами. neftegaz.ru (рос.). Процитовано 7 квітня 2023.
  3. Церемония завершения строительства объектов по сероочистке газа в месторождении Галкыныш 상세보기|Двусторонние СвязиПосольство Республики Корея в Туркменистане. overseas.mofa.go.kr. Процитовано 7 квітня 2023.