Шатлик — Ашгабат — Гумдаг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шатлик — Ашгабат — Гумдаг. Карта розташування: Туркменістан
Шатлик
Шатлик
Теджен
Теджен
Ашгабат
Ашгабат
Арчман
Арчман
Бамі
Бамі
Сердар
Сердар
Гумдаг
Гумдаг
Схема газопроводу

Шатлик — Ашгабат — Гумдаг — трубопровід, який транспортує блакитне паливо із газоносного регіону на сході Туркменістану у західному напрямку.

Вперше природний газ подали до району Ашгабату наприкінці 1960-х по газопроводу Майське — Безмеїн. В подальшому поставки наростили за рахунок лінії, яка бере початок на  гігантському Шатликському родовищі. Спершу обидва трубопроводи прямують в одному коридорі, проте після Теджену лінія Шатлик — Ашгабат відхиляється у розташовані північніше пустельні райони, тоді  як  Майське — Безмеїн прямує ближче до передгір'їв Копетдагу.

Перші 66 км траси від Шатлику до Теджену виконали в діаметрі 700 мм, тоді як наступний маршрут завдовжки біля двох сотень кілометрів спорудили із труб діаметром 500 мм. При цьому саме на 66 км існує перемичка із трубопроводом Майське — Безмеїн. Ще одне сполучення між ними облаштували в першій половині 2000-х за кілька десятків кілометрів західніше, при цьому перемичку довжиною 27 км спорудила компанія «Укргазбуд».[1]

На схід від Ашгабату від основної траси починається відгалуження завдовжки 43 км, яким подали ресурс до ТЕС Ашгабат, що стала до ладу в 2006-му.[2]

Серед інших великих споживачів блакитного палива, що розташовані в районі траси газопроводу, можливо назвати завод азотної хімії «Тедженкарбамід» (введений в експлуатацію у 2005-му) та розташовані в районі на північний схід від Ашгабату ТЕС Ахал і ТЕС Дервеза (стали до ладу в 2014-му та 2015-му). При цьому варто відзначити, що у 2015-му також ввели в дію потужний газопровід Схід — Захід, який прямує в одному коридорі з Шатлик — Ашгабат та має з ним перемички в районах Теджену та Ашгабату.

В якийсь момент трасу Шатлик — Ашгабат подовжили за рахунок ділянок Ашгабат — Арчман — Бамі — Сердар — Гумдаг завдовжки біля чотирьох сотень кілометрів. Це дало сполучення із прикаспійським сектором туркменської газотранспортної мережі ще до появи системи Схід — Захід (через Гумдаг проходить газопровід Окарем — Гарабогаз), втім, лінія Ашгабат — Гумдаг має діаметр лише 500 мм проти 1400 мм у Схід — Захід. При цьому між зазначеними трубопроводами існують ще дві перемички — у Бамі та західніше.[3][4][5]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. На кухне ТВ повар не тот, кто готовит, а тот, кто заказывает музыку. А. Ч. www.storerarity.ru. Процитовано 8 квітня 2023.
  2. На южной окраине Ашхабада пущена в эксплуатацию новая газотурбинная электростанция | Новости Таджикистана ASIA-Plus. asiaplustj.info. Процитовано 8 квітня 2023.
  3. ВНИМАНИЕ! МАГИСТРАЛЬНЫЕ ГАЗОПРОВОДЫ, 4 | Нейтральный Туркменистан | 2004 No. 298. on-demand.eastview.com (англ.). Процитовано 8 квітня 2023.
  4. Туркменистан начал строительство 3-й компрессорной станции на газопроводе Восток - Запад. neftegaz.ru (рос.). Процитовано 8 квітня 2023.
  5. В Туркменистане начались работы по заполнению природным газом газопровода Восток - Запад. neftegaz.ru (рос.). Процитовано 8 квітня 2023.