Генрик Денгофф (воєвода перновський)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Генрик Денгофф
Народився бл. 1585
Помер 1659
Країна  Річ Посполита
Національність німець
Посада воєвода перновський
Термін 1646—1659 роки
Попередник Єжі Хрептович
Наступник Станіслав Кароль Конецпольський
Конфесія кальвінізм
Рід Денгоффи
Батько Кристоф Денгофф
Мати Агнеса фон Віттенгофф
У шлюбі з Софія фон Мантейфель
Герб
Герб

Генрик Денгофф (*Henryk Denhoff, бл. 1585 — 1659) — державний діяч, дипломат Речі Посполитої.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з німецького шляхетського роду Денгоффів власного гербу. Син Кристофа Денгоффа і Агнеси фон Віттенгофф. Народився близько 1585 року. Спочатку здобув домашню освіту. Потім навчався в колегіумах Риги і Торуні. Потім протягом 5 років вивчав правництво і теологію в саксонському університеті лейкорея (м. Віттенберг) та Кельнському університеті.

Після повернення став дворянином королеви Анни Габсбург. Втім потім перебирається до Бранденбургу. Повернувся до Речі Посполитої 1612 року, де доєднався до польсько-литовських загонів, що діяли на території Московського царства (там вирував Смутний час).

1618 році брав участь у посольстві воєводи хелмінського Яна Вейхера до Данії. У 1623 році оженився на Софії, доньки Міхала фон Мантейфеля, канцлера герцогства Курляндського. Невдовзі отримав староство ермезенське. Брав участь у підготовці польсько-шведського Альтмаркського і Штумсдорфського перемир'я.

У 1642 році призначається представником короля Владислава IV в герцогстві Курляндія і Семігалія. 1643 року відправлено посланцем до данського короля Кристіана IV, щоб той виступив посередником між Річчю Посполитою і Швецією для укладання мирного довогору. Але того ж року почалася війна Швеції з Данією. Тому Генрик Денгофф повертається до Варшави.

1644 року призначено каштеляном Дерпту, але це було суто номінально, оскільки місто фактично належало Швеції з 1621 року. Завдяки цьому призначенню Денгофф увійшов до Сенату Речі Посполитої. 1646 року стає воєводою перновським (також суто номінально). Помер у 1659 році.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Senatorowie i dygnitarze koronni w drugiej połowie XVII wieku, Stefan Ciara, wydawnictwo PAN, 1990 rok, s. 35.
  • Henryk Denhoff[недоступне посилання з серпня 2019]