Гозберт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гозберт
Gosbert
Хрещення Гозберта
Народився невідомо
Помер 689
·вбивство
Підданство Франкське королівство
Діяльність аристократ
Титул герцог Тюрингії
Термін 687—689 роки
Попередник Хеден I
Наступник Хеден II
Батько Хеден I
Мати Білхільда
Брати, сестри Theotbald of Thuringiad
У шлюбі з Гейлана
Діти 1 син

Гозберт (д/н — 689) — 3-й герцог Тюрингії в 687689 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Син Хедена I, герцога Тюрингії. Деякий час висловлювалися думки, що Гозберт єдругим ім'ям Теотбальда, брата Хедена I або Гозберт бувсином Теотбальда. Втім натепервстановлено, що Гозберт найпевніше бцув сином саме Хедена I. Ще за життя батька оженився на удові старшого брата Гейлані. Водночас під впливом матері став дослухатися до християнських місіонерів, що оселилися в Вюрцюурзі з 686 року.

У 687 році після загибелі батька стає новим герцогом Тюрингії. В цей час приймає хрещення від ірландського місіонера Кіліана. Водночас останній став дорікати герцогу за його шлюб з удовою померлого брата. Це викликало конфлікт Гейлани і Кіліана. Разом з тим Гозберт усіляко сприяв християнізації тюрингів та франків-переселенців.

У 688 році за відсутності Гозберт, який здійснив черговий оборонний похід проти аварів, Гейлана відправила вбивць, що зарубали Кіліана. У 689 році проти Гозберта спалахнула повстання поган, що вбили герцога, а його сина Хедена II вигнали з Тюрингії.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Wilhelm Störmer: Zu Herkunft und Wirkungskreis der merowingierzeitlichen «mainfränkischen» Herzöge. In: Karl Rudolf Schnith (Hrsg.): Festschrift für Eduard Hlawitschka zum 65. Geburtstag (= Münchner historische Studien. Abteilung mittelalterliche Geschichte 5), 1993, S. 11 ff.