Грантрайтинг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Грантрайтинг — це діяльність, спрямована на написання та подання заявок на отримання грантів, визначається як мистецтво викладення ідей та потреб з метою залучення фінансової підтримки від грантових фондів, комерційних та не комерційних організацій чи урядових структур. Зайняття грантрайтингом вимагає цілого комплексу професійних навичок з керування проектами, проведення аналітичних досліджень, планування, управління ризиками, маркетингу, PR-менеджменту, ділової комунікації, документообігу. Головне завдання — переконати потенційного грантодавця, що запропонований проект є найбільш ефективним, продуманим та фаховим, а ваша команда здатна виконати цей проект якнайкраще[1][2].

Історія та значення грантрайтингу[ред. | ред. код]

Грантрайтинг сягає коріннями у 20-му столітті, коли філантропічні організації стали використовувати гранти як інструмент для фінансування ініціатив, спрямованих на розвиток суспільства. З того часу грантрайтинг став необхідною складовою частиною громадського сектору, забезпечуючи необхідні ресурси для розв'язання різноманітних проблем та підтримки соціальних інновацій.[3]

Важливість грантрайтингу полягає в його здатності залучати фінансові ресурси для проєктів, спрямованих на поліпшення життя людей та розвиток громад. Завдяки грантам можна здійснити суттєвий вплив на сфери освіти, медицини, культури, екології та багато інших галузей.[4]

Розвиток грантрайтингу в Україні[ред. | ред. код]

З проголошенням Незалежності України, відколи демократичні держави світу почали підтримувати нас грантами, потреби в грантрайтингу не було, адже ресурси спрямовувалися для громадського сектору. Неприбутковий сектор не міг сформувати попит на консалтингові послуги з грантрайтингу. Після 2014 року почали з'являтися поодинокі експерти, які допомагали ситуативно формувати грантові проєкти. З початком повномасштабного вторгнення росії на територію України ринок стрімко наповнюється грантовими консультантами, які допомагають залучати грантові ресурси комерційним і некомерційним компаніям, а також органам влади та місцевого самоврядування[5]. В Україні навіть виникла професія — грантрайтер, пов'язана з цією діяльністю.[6]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Національний університет охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика. Грантрайтинг і проєктний менеджмент. Частина 1. Що таке гранти та проєкти? (укр.). Процитовано 7 березня 2024.
  2. ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО «УКРАЇНСЬКИЙ ІНСТИТУТ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ» (УІІВ). ГРАНТРАЙТИНГ (укр.). Процитовано 7 березня 2024.
  3. В.A Browning (7 лютого 2022). Grant writing for dummies (англ.). Процитовано 7 березня 2024.
  4. Gerard H. Koppelman, Gerard H. Successful grant writing (англ.). № 2. с. 34—39. Процитовано 7 березня 2024.
  5. «Гранти для бізнесу в умовах війни може отримати кожен», – Мар’яна Кобеля-Звір, директорка Центру «ЧАС ЗМІН» — Forbes.ua. forbes.ua (укр.). 13 лютого 2024. Процитовано 7 березня 2024.
  6. Інна Гордєєва (15 лютого 2011). ГРАНТРАЙТІНГ – НОВА ПРОФЕСІЯ У СОЦІАЛЬНОМУ ПІДПРИЄМНИЦТВІ ДЛЯ ІНВАЛІДІВ (укр.). № 1. с. 54—56. Процитовано 8 березня 2024.