Гребля Секлафа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гребля Секлафа. Карта розташування: Алжир
Секлафа
Секлафа
Місце розташування греблі

Гребля Секлафа (Seklafa) — гідротехнічна споруда на півночі Алжиру.

Греблю спорудили в другій половині 2010-х на уеді М'зі (M'Zi), який стікає з південного схилу Сахарського Атласу та впадає праворуч до уеду Джеді (Djedi), що несе води до безстічного басейну озера Шотт-Мельгір. Головним призначенням споруди є водопостачання та іригація.

В межах проекту долину уеду перекрили бетонною гравітаційною греблею. Первісно її висота мала становити 47 метрів при довжині 225 метрів, що дозволило б утримувати водойму об'ємом 40 млн м3. Втім, вже у 2018-му під час введення споруди в експлуатацію оголосили про наміри збільшити висоту греблі із доведенням об'єму сховища до 55 млн м3. Вже у 2019-му повідомлялось про виконання 97 % робіт з нарощування споруди на 1,5 метра, що мало довести об'єм до 48 млн м3. Є відомості, гребля Секлафа має висоту 52 метри, довжину 252 метри та ширину по гребеню 6 метрів.

Невдовзі облаштували надходження до її сховища додаткового ресурсу за допомогою греблі Чергу, яка перекрила один з лівих притоків М'зі, що впадає до нього нижче від греблі Секлафа.[1][2][3][4][5]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. djordje-markovic-ba.
  2. COBA Group. www.cobagroup.com. Процитовано 5 червня 2024.
  3. Laghouat : Hocine Necib met en exploitation le barrage de Seklafa dans la commune de Oued M’zi | Radio Algérienne. radioalgerie.dz (фр.). Процитовано 5 червня 2024.
  4. de-seklafa-sera-inaugure-a-la-fin-de-lannee.
  5. esmap_vect&table=chahidgis.