Гідра (родовище)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Гідра – газоконденсатне родовище у Західній пустелі Єгипта, в басейні Шушан-Матрух.

Родовище відкрили у 2007 році унаслідок спорудження розвідувальної свердловини Hydra-1X, яка показала на тестуванні приплив із горизонту Нижня Сафа середньоюрської формації Хататба у розмірі 1,19 млн м3 газу та 1313 барелів конденсату на добу. В подальшому оціночна свердловина Hydra-5X видала на тестуванні із горизонту Верхня Сафа тієї ж Хататби добовий результат у 0,59 млн м3 газу та 3744 барелі конденсату. Також вуглеводні виявили у глибших відкладах палеозою, що стало першим прикладом такого типу у Західній пустелі та підштовхнуло до успішних пошуків палеозойських родовищ в басейнах Шушан та Фагур.[1][2][3]

В межах перших двох фаз розробки продукція родовища спершу надходила до трифазного (газ/конденсат/вода) сепаратора, після чого газ та конденсат знову змішувались і подавались по перемичці до газопроводу, що прямує від маніфольду родовища Шамс на газопереробний завод Обайєд та проходить за 8 км від Гідри.[4] Станом на 2014 рік добовий видобуток з Гідри становив 5 млн м3 газу та 8600 барелів конденсату із шести свердловин.

В подальшому падіння пластового тиску обумовило необхідність переходу до третьої фази розробки, реалізація якої розпочалась у другій половині 2010-х років. Нова фаза передбачала прокладання двох трубопроводів довжиною по 22 км та діаметром 300мм до маніфольду Шамс, а також встановлення на Гідрі компресорного обладнання.[5]

Родовище виявили на концесійній території Хальда, інвестором якої на той момент виступала американська компанія Apache. За усталеним в Єгипті порядком, розробка відкритих за участі іноземних інвесторів родовищ провадиться через спеціально створені компанії-оператори, при цьому для Гідри такою компанією виступає Khalda Petroleum Company.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Egypt - The Western Desert Oil Fields & Operators. - Free Online Library. www.thefreelibrary.com. Процитовано 30 серпня 2022.
  2. LIYE INFO PDFs Web Standards-Based. liye.info (англ.). Процитовано 30 серпня 2022.
  3. News, LNG World (7 травня 2014). Apache: Recent Discoveries Show Continuing Reserve in Egypt. Offshore Energy (амер.). Процитовано 30 серпня 2022.
  4. Khalda Progress of the Hydra Gas Development Project | Egypt Oil & Gas. egyptoil-gas.com (амер.). 29 грудня 2014. Процитовано 30 серпня 2022.
  5. StackPath. dailynewsegypt.com. Процитовано 30 серпня 2022.