Дахедж – Дабхол

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дахедж – Дабхол. Карта розташування: Індія
Дабхол
Дабхол
Хазімалангваді
Хазімалангваді
Мхаскал
Мхаскал
Дахедж
Дахедж
Хазіра
Хазіра
Схема газопроводу

Дахедж — Дабхол — газопровід уздовж західного узбережжя Індії в штатах Гуджарат та Махараштра.

У 2004 році в штаті Гуджарат ввели в експлуатацію перший індійський термінал для імпорту зрідженого газу в Дахеджі. Його продукція в основному призначалась для спрямованої у північні штати системи Дахедж — Віджайпур, проте частину ресурсу вирішили подати у південному напрямку, для чого в 2007-му запустили газопровід Дахедж — Дабхол. Ще одним джерелом ресурсу для нього може бути термінал ЗПГ Хазіра (дещо південніше від Дахедж), а також сполучення в районі Мхаскал з системою Схід – Захід, яка подає продукцію родовищ Бенгальської затоки (втім, запаси останніх виявились сильно переоціненими, і вже за кілька років після запуску поставки з цього напрямку фактично припинились).

В районі Мумбай частина протранспортованого газу передається до трубопроводів Хазімалангваді – Тромбей, Хазімалангваді – Талоджа та Амбеваді – Усар. В середині 2020-х у Мхаскал також виникне можливість передачі ресурсу до газопроводу Мумбаї – Нагпур – Дхарсугуда, що прямує на північний схід до штатів Одіша та Мадг’я-Прадеш.

Великими споживачами протранспортованого блакитного палива можуть бути ТЕС Дабхол (споруджена наприкінці 1990-х для роботи на нафтопродуктах, проте зі зростанням цін на них була виведена з експлуатації до вирішення проблеми з поставками палива) та ТЕС Мангаон.

Довжина основної ділянки трубопроводу Дахедж — Дабхол складає 576 км, діаметр труб — 750 мм. З урахуванням відгалужень загальна довжина системи станом на середину 2010-х років становила 815 км. Максимальна пропускна здатність — до 7,3 млрд.м3 на рік.[1][2][3]

Також можна відзначити, що з 2013-го в кінцевій точці маршруту працює термінал для імпорту ЗПГ Дабхол та споруджено газопровід у південному напрямку Дабхол – Бенгалуру (і планується спорудження трубопроводу Дабхол — Мангалуру), так що в підсумку система Дахедж — Дабхол повинна стати однією з ланок суцільного газотранспортного маршруту уздовж західного узбережжя Індії, який з'єднає численні імпортні термінали. 

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Hazira LNG Terminal. Hydrocarbons Technology. Архів оригіналу за 15 лютого 2017. Процитовано 17 березня 2017.
  2. Reporter, B. S. (8 травня 2007). Dahej-Panvel gas line stage-I on stream commissioned. Business Standard India. Архів оригіналу за 18 березня 2017. Процитовано 17 березня 2017.
  3. National Gas Pipeline Authority. pib.nic.in. Архів оригіналу за 17 березня 2017. Процитовано 17 березня 2017.