День північних територій

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
День північних територій
Дата створення / заснування 7 лютого 1981
Зображення
Країна  Японія
На честь Проблема Північних територій
День 7 лютого
Південні Курили
Атлас Північних територій Японії (окуповані Росією), виданий українською мовою у 2022

День північних територій (яп. 北方領土の日) [1] — щорічна пам'ятна дата в Японії, що відзначається 7 лютого. Започаткований 1981 року Міністерством закордонних справ Японії з метою поширення обізнаності населення про свою позицію в суперечці щодо Курильських островів. День північних територій не є державним святом у Японії, тому державні установи та підприємства працюють.

Відзначається 7 лютого щороку, оскільки 7 лютого 1855 року Японія та Російська імперія підписали Сімодський трактат.[2] Сан-Франциський мирний договір, підписаний між союзниками та Японією в 1951 році, говорить, що Японія повинна відмовитися від «усіх прав, прав власності та претензій на Курильські острови»,[3] але він також не визнає суверенітету Радянського Союзу над ними.[4] Японія стверджує, що принаймні деякі зі спірних островів не є частиною Курильських островів, і тому на них не поширюється договір.

7 лютого 2023 японський уряд і громадські організації вкотре розкритикували росію за незаконну окупацію Курильських островів і вимагають їх повернення.[5]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 北方領土の日 Ministry of Foreign Affairs of Japan
  2. Northern Territories Day in Japan
  3. The history of the Kuril Islands Dispute. RIA Novosti. 1 травня 2009. Архів оригіналу за 22 травня 2013. Процитовано 9 липня 2009.
  4. "Text of Gromyko's Statement on the Peace Treaty". The New York Times, page 26, September 9, 1951
  5. Японія все частіше вимагає від росії повернути північні території. armyinform.com.ua (укр.). Процитовано 8 лютого 2023.

Див. також[ред. | ред. код]