Джебель-Алі – Хасс'ян

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джебель-Алі – Хасс'ян. Карта розташування: ОАЕ
Джебель-Алі
Джебель-Алі
Хасс’ян
Хасс’ян
Пункти, сполучені трубопроводом

Джебель-Алі — Хасс'ян — газопровід у еміраті Дубай (Об'єднані Арабські Емірати), споруджений для постачання електроенергетичного майданчику Хасс'ян.

У 2000-х роках в Дубаї оголосили про наміри створити гігантський комплекс ТЕС в районі Хасс'ян, за шість десятків кілометрів на південний захід від міста Дубай. Він мав складатись із шести станцій загальною потужністю 9000 МВт (плюс інтегрований з ними комплекс опріснення продуктивністю 3,3 млрд літрів води на добу), котрі б споживали природний газ.[1]

Хоча через незадоволення отриманими ціновими пропозиціями тендер на спорудження першої станції був скасований в 2008-му[2] і з того часу особливого поступу проекту не спостерігалось, в 2015-му ввели в дію трубопровід до Хасс'ян від газового хабу Джебель-Алі. Останній колись виник на основі ГПЗ Джебель-Алі, проте наразі міг запропонувати переважно поставки блакитного палива, імпортованого через плавучий регазифікаційний термінал або з емірату Абу-Дабі. Газопровід має довжину 38 км та виконаний в діаметрі 1200 мм.[3]

Також варто відзначити, що з 2020-го почався запуск енергоблоків вугільної ТЕС Хасс'ян, для якої природний газ буде резервним паливом.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. The Hassyan Power Plant, Dubai, United Arab Emirates. Power Technology | Energy News and Market Analysis (брит.). Архів оригіналу за 26 вересня 2020. Процитовано 9 вересня 2020.
  2. Dewa delays issuing Hassyan plant tenders. MEED (англ.). 7 січня 2008. Процитовано 9 вересня 2020.
  3. Dubai Supply Authority (DUSUP) ensures Dubai continues to meet its ever growing energy needs. www.dusup.ae. Архів оригіналу за 22 вересня 2020. Процитовано 9 вересня 2020.