Джохорська протока

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джохорська протока
По Джохорській протоці проходить морський кордон між Сінгапуром і Малайзією
По Джохорській протоці проходить морський кордон між Сінгапуром і Малайзією
Розташування
Координати 1°26′48″ пн. ш. 103°45′13″ сх. д. / 1.44667° пн. ш. 103.75361° сх. д. / 1.44667; 103.75361
Прибережні країни Сінгапур/Малайзія
Розміри
Берегова лінія розділяє Сінгапур і Малайзію
Мапа
Мапа

Джохорська протока[1] — протока в Південно-Східній Азії, що відокремлює острів Сінгапур, на якому розташована держава Сінгапур[2] (на півдні) від малазійського штату Джохор[3] (на півночі). Довжина цієї звивистої і вузької протоки — 28 морських миль.

У середній частині протока Джохор перегороджена дамбою і розділяє протоку на східну і західну частини. По дамбі прокладена одноколійна залізнична й автомобільна дороги, які з'єднують порт і місто Сінгапур із залізничною й автомобільною мережею півострова Малакка. На північному березі протоки біля дамби розташоване місто Джохор-Бару, яке є адміністративним центром султанату Джохор, одного зі штатів Малайзії. Після побудови дамби, яка перекрила наскрізний рух кораблів по протоці Джохор, протока і впадаючі в нього ріки обміліли.

Припливні течії в протоці Джохор неправильні півдобові. На їхню швидкість сильно впливає стік води з численних річок, що впадають в протоку. Під час дощів і після них швидкість відпливної течії збільшується, а припливної зменшується. Припливні течії в обох частинах протоки Джохор спрямовані по осі протоки: припливної від входів йде до дамби, а відпливна має зворотний напрямок.

Східна частина протоки Джохор від входу в неї з протоки Куала-Джохор до дамби тягнеться майже на 15 миль на північний захід. З півдня східний вхід у протоку обмежений мисом Чангі, а з півночі — мисом Копок. Ширина входу в протоку між мисами близько 3 миль. Островом Убін східний вхід у протоку розділяється на два проходи: північний — прохід Нанас і південний — прохід Селаранг; останній прохід глибоководних і зручніший для плавання. Частина протоки Джохор, розташована між мисом Тадж — західним краєм острова Убін і дамбою, називається плесом Тебрау.

У північній частині протоки Джохор біля берега острова Сінгапур знаходиться верф Сембаванг, в адміністративному плані підпорядкована порту Сінгапур; біля південного берега півострова Малакка знаходиться малайзійський порт Пасір-Гуданг. Найменша глибина на осі східній частині протоки Джохор (виключаючи прохід Нанас) 10,8 м.

У східній частині протоки Джохор діє система інформації про рух суден; інформація передається радіостанцією (позивний Sembavang), яка знаходиться в районі мису Чангі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Энциклопедия стран мира: Справочное (рос.). Экономика. 2004. Архів оригіналу за 3 липня 2018. Процитовано 3 липня 2018.
  2. Сингапур: История · Внешняя политика Сингапура · География · Государственный строй · Законодательство · Экономика · Административно-территориальное деление · Налоги · Население · Культура · Достопримечательности · Спорт · В популярной культуре · Близкие статьи · Примечания · Литература · Официальный сайт · Видео. singapur.takustroenmir.ru. Архів оригіналу за 15 червня 2018. Процитовано 3 липня 2018.
  3. ЭБС "Университетская библиотека онлайн" читать электронные книги. biblioclub.ru (англ.). Архів оригіналу за 3 липня 2018. Процитовано 3 липня 2018.