Довлетабад — Мари

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Довлетабад — Мари. Карта розташування: Туркменістан
Довлетабад
Довлетабад
Мари
Мари
Схема газопроводу

Довлетабад — Мари — газопровід на південному сході Туркменістану.

У 1982 році почалась розробка унікального Довлетабадського газового родовища. Його продукція передусім призначалась для поставок у європейську частину СРСР по системі Середня Азія — Центр, проте певні обсяги відвели для живлення промислового майданчику на південних околицях міста Мари. Тут в 1984-му почав роботу хімічний завод «Мариазот»,[1] крім того, на ТЕС Мари до 1987-го звели два не заплановані у первісному проекті блоки.[2][3]

Подачу природного газу до Мари організували через трубопровід завдовжки понад сто тридцять кілометрів з діаметром 700 мм. Першу половину маршруту він прямує на північ у одному коридорі з двома нитками, по яких ресурс з Довлетабаду подається у напрямку компресорної станції Шатлик (згадана вище система Середня Азія — Центр, а у незалежному Туркменістані — трубопровід Довлетабад — Дер'ялик), після чого лінія на Мари довертає на північний схід (на цій ділянці з середини 2010-х вона більше двох десятків кілометрів прямує в одному коридорі з відгалуженням від газопроводу Галкиниш — Шатлик).

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Производственное объединение «Марыазот».
  2. ПЕТР НЕПОРОЖНИЙ ЭНЕРГЕТИКА СТРАНЫ ГЛАЗАМИ (PDF).
  3. ОТЧЕТ по оценке инвестиционных и финансовых поступлений для решения проблем, связанных с предотвращением изменения климата в секторе «Производство Электроэнергии» (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 7 квітня 2023. Процитовано 7 квітня 2023.