Ель-Тіна – Міт-Нама

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ель-Тіна – Міт-Нама. Карта розташування: Єгипет
Міт-Нама
Міт-Нама
Ель-Тіна
Ель-Тіна
Пункти, сполучені газопроводом

Ель-Тіна – Міт-Нама – один із газопроводів, який постачає блакитне паливо до єгипетської столиці Каїру.

Перші поставки природного газу до каїрської агломерації почались із розташованого у Західній пустелі басейну Абу-Ель-Гарадік (газопровід Абу-Ель-Гарадік – Дашур). Ще до завершення 20 століття їх доповнили ресурсом з Суецької затоки (Суец – Хелван), із Дельти (Тальха – Каїр) та північно-західного басейну Шушан (Амірія – Дашур). Водночас, наприкінці 1990-х на сході Дельти почали роботу газоперобні заводи Ель-Гаміль та Вест-Гарбор, які обслуговували великі офшорні родовища, що дозволило подати додатковий ресурс до столичного регіону. Його транспортування забезпечили за допомогою кількох газопроводів, один з яких бере початок у газовому хабі Ель-Тіна, до якого надходить по короткому, але потужному газотранспортному коридору Ель-Гаміль – Ель-Тіна. Кінцевим пунктом при цьому є газорозподільчий вузол Міт-Нама (в районі Кал’юб на північній околиці каїрської агломерації), розташований на каїрському газопровідному кільці.

Спорудження трубопроводу Ель-Тіна – Міт-Нама припало на першу половину 2000-х років. Він має довжину 167 км та виконаний в діаметрі 800 мм.

Станом на 2022 рік планувалось прокласти на маршруті Ель-Тіна – Міт-Нама другу нитку діаметром 1050 мм. Оскільки проект також включає відтинок Міт-Нама – Ель-Шаркавія (ще один пункт на каїрському газопровідному кільці), довжина цієї нитки має скласти 170 км.[1]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Egypt to Implement Projects Worth EGP 6B to Raise Natural Gas Grid Efficiency | Egypt Oil & Gas. egyptoil-gas.com (амер.). 3 травня 2022. Процитовано 2 травня 2023.