Ешар-Малік

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ешар-Малік

Ешар-Малік (Іш'ар-малік) (*д/н — 2400) — малікум (цар-жрець) Ебли в 2420—2400 роках до н. е. (за іншою хронологією панував в 2282—2276 роках до н. е.)

Життєпис[ред. | ред. код]

Стосовно часу панування тривають дискусії. За однією версією, що прив'язана до періоду панування Са'уму, царя Марі, панував наприкінці XXV ст. до н. е. На цей час Ебла перетворилася на заможну торгівельну державу. За іншою версією він панував у XXIII ст. до н. е. Напевне був спадкоємцем малікума Енар-Даму.

Більшість дослідників вважає, що саме на часи Ешар-Маліка припадає запеклий етап війни з державою Марі. В результаті декількох тяжких кампаній армія Ебли зазнала поразки. Ворог захопив міста Тібалат, Ілвані, Раак, Нірум, Ашалду і Бадул, сплюндрувавши землі в сучасних областях Ангай і Нахал.

Йому спадкував Кун-Даму, родинні відносини з яким не зрозумілі.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Cyrus Herzl Gordon; Gary Rendsburg; Nathan H. Winter (2002). Eblaitica: Essays on the Ebla Archives and Eblaite Language, Volume 4. p. 219. ISBN 9781575060606.
  • Archi, Alfonso (2010). «Hadda of Ḫalab and his Temple in the Ebla Period». IRAQ. Cambridge University Press — On Behalf of The British Institute for the Study of Iraq (Gertrude Bell Memorial). 72: In Honour of the Seventieth Birthday of Professor David Hawkins. ISSN 0021-0889