Жабура Яна Андріївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Яна Жабура
Жабура Яна Андріївна
Народилася 1999(1999)
м. Київ
Громадянство Україна Україна
Діяльність винахідниця
Alma mater Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського».
Посада студентка

Жабура Яна Андріївна (нар. 1999) — українська юна винахідниця, студентка механіко-машинобудівного інституту Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського».

Зовнішні відеофайли
Сучасна українська наука Сюжет телепередачі «Доброго ранку, Країно!» на UA:ПЕРШИЙ 17 січня 2018 року

Життєпис[ред. | ред. код]

Яна Жабура у 2017 році закінчила Технічний ліцей НТУУ «КПІ» м. Києва. Ще школяркою посіла І місце на Всеукраїнському конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України у відділенні технічних наук, секції науково-технічної творчості та винахідництва (94,81 б.). Того ж року брала участь у Стокгольмському семінарі молодих вчених (Stockholm International Youth Science Seminar) та виборола срібну медаль на 29-му Конкурсі молодих вчених Європейського Союзу (EUCYS-2017), що проходив у вересні в Естонії[1][2].

У 2017 році вступила до механіко-машинобудівного інституту Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського».

У 2018 році нагороджена премією Київського міського голови за особливі досягнення молоді у розбудові столиці України-міста-героя Києва[3].

Винаходи[ред. | ред. код]

Яна Жабура, навчаючись у НТУУ «Київський політехнічний інститут» ім. Ігоря Сікорського, розробила проєкт «Дельта-робот з розширеними можливостями». Цей робот може виконувати функції, подібні до функцій руки людини: переміщувати й орієнтувати у просторі предмети.

«Незважаючи на свої переваги, дельта-робот не має широкого застосування через неможливість повертати предмет, з яким він працює, – він може тільки переміщувати його, – розповіла Яна. – Основною ідеєю моєї роботи є зміна конструкції робота, що дає змогу робити повороти об’єкта, при цьому зберегти переваги класичної моделі».

Винахідниця запропонувала робити повороті «лапок» у місці їхнього кріплення до основи, що, у свою чергу, впливає на положення інструменту і «зберігає» переваги класичної моделі. Вони повертаються за рахунок крокових двигунів приблизно на 90°[4].

Нагороди та визнання[ред. | ред. код]

  • Срібна медаль на 29-му Конкурсі молодих вчених Європейського Союзу (EUCYS-2017);
  • Лавреатка стипендії Президента України;
  • Премія Київського міського голови за особливі досягнення молоді у розбудові столиці України-міста-героя Києва (2018)
  • Перемога на Всеукраїнському конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України у відділенні технічних наук, секції науково-технічної творчості та винахідництва.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Сучасна українська наука. Архів оригіналу за 5 лютого 2018. Процитовано 22 червня 2019.
  2. Первокурсница ММИ Яна Жабура - призер международного конкурса EUCYS-2017. Архів оригіналу за 22 червня 2019. Процитовано 22 червня 2019.
  3. Премія Київського міського голови за особливі досягнення молоді у розбудові столиці України-міста-героя Києва. Архів оригіналу за 22 червня 2019. Процитовано 22 червня 2019.
  4. Аукціон ідей. Розширення технічних можливостей дельта-робота. Архів оригіналу за 25 лютого 2022. Процитовано 22 червня 2019.