Жан III (герцог Бретані)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Жан III Бретонський)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жан III
Гробниця Жана III
Народився8 березня 1286(12860308)
Шамптосо
Помер30 квітня 1341
Кан
Національністьфранцуз
Титулгерцог Бретані
Термін1312—1341 роки
ПопередникАртур II
НаступникЖанна де Пент'євр
Карл I
Жан IV
Конфесіякатолицтво
Ріддинастія Дрьо
БатькоАртур II
МатиМарія Лімозька
Брати, сестриAlice of Brittanyd, Beatrice of Brittanyd, Guy of Penthièvred і Жан IV
У шлюбі зІзабела Валуа
Ізабела Кастильська
Жанна Савойська

Жан III Добрий (*Jean III le Bon, 8 березня 1286  —30 квітня 1341) — герцог Бретані у 13121341 роках.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Молоді роки

[ред. | ред. код]

Походив з династії Дрьо. Старший син Артура II, герцога Бретані, та Марії, віконтеси Ліможу. Народився у 1286 році, коли ще батько не був владним герцогом. У 1291 році втратив матір. Негативно ставився до другого шлюбу батька, що стався у 1292 році. В подальшому намагався оскаржувати законність дітей від цього шлюбу.

У 1297 році оженився на старшій доньці впливового французького графа Карла Валуа. У 1301 році отримав у керування віконтство Лімож. У 1309 році його дружина померла. 1310 року батько влаштува шлюб Жана з донькою Санчо IV, короля Кастилії.

Герцог

[ред. | ред. код]

У серпні 1312 року після смерті свого батька, успадкував герцогство Бретань. У 1313 році розпочав судовий процес стосовно анулювання шлюбу померлого батька з мачухою Іоландою. Процес тривав до 1328 року, але не мав результату.

У 1314 році передав віконстство Лімож своєму братові Гі де Пентв'єру. Того ж року надав бретонські війська королю Франції для придушення повстання у Фландрії. 1315 року провів перше засідання Бретонського парламенту в Ренні, де були присутні єпископи, графи та представники міст. Того ж року особисто брав участь разом з Людовиком X, королем Франції, проти Фландрії. 1316 року змінив власний герб на суто горностай.

У 1328 році померла дружина Ізабела. Того ж року звитяжив у битві при Касселі, де фламандці зазнали поразки. 1329 року взяв третій шлюб — з донькою графа Савойї. При цьому Жан III намагався всіляко зміцнювати герцогську владу, обмежуючи баронів.

У січні 1334 року після смерті свого стрийка Жана, Жан III успадкував титул графа Річмонда. Водночас склав присягу вірності Едуарду III, королю Англії в Кентерберрі.

Проте й далі зберігав союз із Францією. Водночас намагався заповідати права на герцогство королю Франції, але не знайшов підтримки серед бретонських баронів.

З початком Столітньої війни між Англією та Францією, Жан III спершу став на бік останнього. У 1338 році спрямував бретонський флот на з'єднання з французькою флотилією, але вони зазнали нищівної поразки від англійців у битві при Слейсі.

Після укладання перемир'єя між воюючими країнами, Жан III перебирається до Парижа, де перебував з кінця 1240 до початку 1241 року. Помер Жан III в Канні (Нормандія) 1341 року, на зворотному шляху від двору короля Франції.

Бездітний, він навіть напередодні смерті відмовився вказати свого наступника серед кандидатів: зведеного брата Жан де Монфор і Жанна де Пент'євр. Втім першого ненавидів, а другій не наважився заповісти з невідомих причин. Оскільки бретонське феодальне право і феодальне право Франції суперечили одне одному в цьому питанні, почалася боротьба за герцогство, відоме як Війна за Бретонську спадщину.

Родина

[ред. | ред. код]

1. Дружина — Ізабела, донька Карла Валуа, графа Анжу і Мена

дітей не було

2. Дружина — Ізабела, донька Санчо IV, короля Кастилії

дітей не було

3. Дружина — Жанна, донька Едуарда, графа Савойї

дітей не було

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Arthur Le Moyne de La Borderie, Histoire de Bretagne, t. 3 : 995—1364, Rennes / Paris, J. Plihon et L. Hommay / Alphonse Picard, 1906 (lire en ligne [archive]). Réédition: Mayenne, Joseph Floch, 1972, Le " Bon duc Jean III " p. 391—410.