Закон Стерджена

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Закон Стерджона)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Закон Стерджена (англ. Sturgeon's Law) — афористичне твердження «Ніщо не може завжди йти правильно» (варіант: «Все іноді йде не так, як хотілося б») (англ. «Nothing is always absolutely so»), висловлене письменником-фантастом Теодором Стердженом у фантастичному оповіданні «The Claustrophile».

Одкровення Стерджена[ред. | ред. код]

«Законом Стерджена» часто також називають так зване «Одкровення Стерджена» (Sturgeon's Revelation): «90 відсотків чого завгодно — дурниця» («Ninety percent of everything is crud», «Ninety percent of everything is crap»).

Версії походження[ред. | ред. код]

Відомо дві версії походження «Одкровення Стерджена».

  • Згідно з першою, «Одкровення» було вперше сформульовано в статті Стерджена, опублікованій у березневому номері журналу «Venture Science Fiction» за 1958 рік, де було сказано, зокрема, що за твердженнями противників фантастики, «90% фантастики — повна нісенітниця»[1].
  • Згідно з другою версією, «Одкровення» було сформульовано Стердженом під час публічної дискусії з якимось професором літератури, який зачитав кілька витягів з фантастичних творів і зробив висновок, що 90% фантастики — це повна нісенітниця, на що Стерджен заперечив, що 90% чого завгодно — повна нісенітниця, а наукова фантастика підпорядковується тим самим закономірностям, що й інші жанри[2].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Theodore Sturgeon FAQ. www.physics.emory.edu. Архів оригіналу за 28 січня 2018. Процитовано 28 серпня 2017.
  2. Themes : Sturgeon's Law : SFE : Science Fiction Encyclopedia. www.sf-encyclopedia.com (англ.). Архів оригіналу за 28 серпня 2017. Процитовано 28 серпня 2017.