Баланс зволоження

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Зволоженість (клімат))
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Баланс зволоження (англ. moisture budget) — різниця між кількістю опадів та випаровуванняммм) за певний період часу. В розрахунках враховується також річковий стік і просочення вологи у ґрунт [1]. Додатній баланс зволоження певної території означає надлишок вологи тут, а від'ємний — нестачу її.

Баланс зволоження території, поряд із тепловим балансом, відіграють вирішальну роль у формуванні біотопів. У лісовій зоні і тундрі баланс зволоження додатний (опади перевищують випаровування). У найвологішому місці на Землі, Черрапунджі (Індія), він становить приблизно +11000 мм. У степу і пустелях баланс зволоження від'ємний (опадів менше від випаровування); для внутрішніх частин пустель — від −2000 до −5000 мм[2]. У лісостепу баланс зволоження близький до нульового. Баланс зволоження можна перевести в коефіцієнт зволоження, що означає відношення атмосферних опадів до величини випаровуваності за певний відрізок часу. На північ від зони лісостепу коефіцієнт зволоження більший від одиниці, на південь — менший[2].

У середніх широтах річний баланс зволоження коливається між високим рівнем випаровування в літній час і профіцитом води та поповненням ґрунтової вологи в зимовий період, коли випаровування менше, а опадів переважно більше[1].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б (англ.) Ailsa Allaby and Michael Allaby. Moisture budget. — In: A Dictionary of Earth Sciences. 1999.
  2. а б (рос.) Мильков Ф. Н. Общее землеведение. — М.: Высшая школа, 1990. — 335 с. ISBN 5-06-000639-5

Посилання[ред. | ред. код]