К'ініч-Пополь-Холь

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
К'ініч-Пополь-Холь
К'ухуль Шукууп Ахав
Початок правління: бл. 437
Кінець правління: бл. 455

Попередник: К'ініч-Яш-К'ук'-Мо
Наступник: Йа…-Чан

Дата народження: між 410 та 416
Місце народження: Хушвінтік
Країна: Шукуупське царство
Дата смерті: бл. 455
Місце смерті: Хушвінтік
Діти: Йа…-Чан
Батько: К'ініч-Яш-К'ук'-Мо

К'ініч-Пополь-Холь[1](між 410 та 416— бл. 455) — ахав Шукуупа у бл.437 — 455 роках.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Син ахава К'ініч-Яш-К'ук'-Мо. Був фактичним співволодарем батька з 435 року. Невдовзі після цього успадкував владу. Точна дата сходження на трон невідома. Перша дата, яку надійно пов'язують з К'ініч-Пополь-Холєм, є закінчення періоду 9.0.2.0.0, 13 Ахав 3 Кех (30 листопада 437 року).

Відомий насамперед як будівельник та ініціатор посмертного культу свого батька. В його правління над платформою Йаш була побудовано прикрашену стукко платформу Мотмот, де зображено К'ініч-Яш-К'ук'-Мо та К'ініч-Пополь-Холя. Датою її освячення вважаються 441, 443 або 446 роки.

Було зведено майданчик для гри в м'яч, який пізніше перебудовувався наступниками цього володаря. Він наказав вкрити будову «Хуналь» і розташовану під нею гробницю засновника династії новою платформою, званою Йехналь. На відміну від Хуналя з його мексиканським стилем, Йехналь мав чітко майяську конструкцію: основу цієї платформи прикрашали великі розфарбовані червоною фарбою маски сонячного бога К'ініч-Тахаль-Вайіб'а, що тісно ріднить Йехналь з спорудами в Петені того часу. Усередині платформи була приготовлена ​​поховальна камера, що призначалася для самого К'ініч-Пополь-Холя, але, перш ніж її встигли використати, над Йехналем звели нову велику платформу, яку археологи назвали «Маргаритою». З боків від її зовнішніх сходів розмістили яскраво пофарбовані панелі зі стукко. Зображені на них ара і кецалі з переплетеними шиями і масками бога сонця в дзьобах утворювали повнофігурну запис імені К'ініч-Йаш-К'ук'-Мо'.

За наказом цього ахава було створено стелу 63 — один з найважливіших раннеклассической монументів Копана. Від двох інших монументів — стели 18 і 28 — збереглися лише фрагменти.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Відомий як Володар 2. Дешифровано лише перша частина імені — К'ініч. К'ініч-Пополь-Холь — лише умовне прізвище

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Stuart D. The Beginnings of the Copan Dynasty: A Review of the Hieroglyphic and Historical Evidence. // Understanding Early Classic Copan, edited by Ellen E. Bell, Marcello A. Canuto, and Robert J. Sharer. — Р. 240—244
  • Martin S., Grube N. Chronicle of the Maya Kings and Queens: Deciphering the Dynasties of the Ancient Maya. Second edition. — L.; N.Y., 2008 — Р. 194—196