КМ (трамвайний вагон)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
КМ
Трамвайний вагон серії КМ з оригінальними клепаними візками Нижньому Новгороді
Виробництво
Підприємство-виробник Коломенський паровозобудівний завод та завод Червоне Сормово
Проєкт 1925 р
Випускався 19261939 рр
Розміри
Довжина 9200 мм
Ширина 2140 мм
Висота 3400 мм
Максимальна швидкість 42 км/год
Ширина колії 1524
Місткість
Місць для сидіння 24/38
Двигун
Потужність 4×40 кВт
CMNS: КМ у Вікісховищі
Марка з трамвайним вагоном КМ
Інтер'єр трамвайного вагону КМ

КМ — серія радянських чотириосних моторних двосторонніх високопідлогових трамвайних вагонів, що випускалися серійно Коломенським паровозобудівним заводом і заводом Червоне Сормово в 19261939 роках. Перша велика серія вагонів цього типу була побудована заводом в Коломні і тому отримала позначення КМ (Колом'янський машинобудівний). Вагони серії КМ випускалися тільки для колії 1524 мм.

Зазвичай моторний вагон серії КМ працював із причіпними вагонами серії С, М чи БФ. Спеціальний безмоторний причіпний вагон КП використовувався з ним рідко.

Основою конструкції була хребтова балка, яка через поперечні балки спиралася на візки, на неї встановлювалися тягові прилади, підвагонне обладнання та зверху — дерев'яний кузов.

Спочатку робоче місце вагоновожатого не було відгороджене від салону і не мало сидіння. Він працював, стоячи просто серед пасажирів. Опалення не було. Сидіння вагона були жорсткі, дерев'яні. Висвітлення салону здійснювалося лампами розжарювання без плафонів. Двері відкривалися вручну пасажирами. Двері розташовувалися як з лівого, так і з правого боку по ходу руху, оскільки вагон був спочатку призначений для руху в протилежний бік без розвороту і обладнаний двома постами вагоновожатого. Згодом ряд вагонів серії КМ було переобладнано в односторонній з установкою візків 2ДСБ від вагона типу МТВ-82 і демонтажем одного з постів вагоновожатого.

З початком виробництва чотиривісних трамвайних вагонів нового покоління МТВ-82 почалася поступова заміна трамваїв типу КМ. Останні трамвайні вагони КМ у Москві були зняті з пасажирської експлуатації 20 лютого[1] 1974 року[2].

До наших днів збереглося два вагони серії КМ — по одному в Москві та Нижньому Новгороді.

Світлини[ред. | ред. код]

Відео[ред. | ред. код]

Відео з трамвайними вагонами КМ і КП
Відео з трамвайними вагонами КМ і КП

Зображення[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Москва - Історичні фотографії - Трамвай і Тролейбус (1946-1991) - Фото - Міський електротранспорт. Архів оригіналу за 16 жовтня 2022. Процитовано 16 жовтня 2022.
  2. ТМ, 1986.

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Михайло Іванов. …Від Таганки до Зачепи — історична серія ТМ // Техніка — молоді. — 1986. — № 9. — С. 28− 29.