Каламкас — Каражанбас — Бейнеу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Каламкас — Каражанбас — Бейнеу. Карта розташування: Казахстан
Каламкас
Каламкас
Каражанбас
Каражанбас
Бейнеу
Бейнеу
Схема газопроводу

Каламкас – Каражанбас – Бейнеу – газопровід на заході Казахстану, призначений для видачі продукції кількох нафтових родовищ.

Під час розробки родовищ на півострові Бузачі разом з нафтою отримують значні обсяги природного газу. Частина частина цього ресурсу використовується на технологічні потреби промислів та живлення ТЕС Каламкас, а надлишки видаються до газотранспортної мережі Казахстану. Останнє відбувається за допомогою системи трубопроводів, яка включає:

- газопровід довжиною біля семи десятків кілометрів та діаметром 426 мм від родовища Каламкас до родовища Каражанбас. В першій половині 2020-х анонсували проект прокладання тут резервної нитки довжиною 72,5 км та діаметром 530 мм;

- запущений в 2012-му газопровід завдовжки 12 км та діаметром 200 мм між родовищами Північні Бузачі та Каражанбас;

- дві нитки довжиною біля чотирьох сотень кілометрів та діаметром по 500 мм від родовища Каражанбас до компресорної станції Кульсари, яка розташована на ділянці Бейнеу — Індер системи Центральна Азія – Центр.

Транспортування газу з Каражанбас забезпечує компресорна станція, яка після запуску в 2010-му другої черги подвоїла свою потужність до 0,6 млн м3 на добу. В 2021 році реалізація товарного газу за межі промислу Каражанбас склала 45 млн м3.[1][2]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Опыт работ. «ТехноЭкспертСервис» — инжиниринговая компания. tesng.com. Процитовано 14 січня 2024.
  2. Все комплекты - Газопроводы для транспортировки газа от ЦППН до УПГ Северные Бузачи и от УПГ Северные Бузачи до мест - Чертежи.РУ. chertezhi.ru. Процитовано 14 січня 2024.