Каменоломня Пютерлакс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Каменоломня Пютерлакс

Каменоломня Пютерлакс — давня каменоломня поблизу Виборга. Незважаючи на суворий клімат (морози, вологість повітря, сильні вітри), ламання каменю в Пютерлаксі, а також на Тивдійських і Рускольських мармурових ломках (Карелія) протягом першої половини XIX ст. безперервно забезпечували російську столицю високоякісними гранітами й мармурами. На Тивдійських ломках видобувався світло- і темно-червоний мармур, а на Рускольських — світло-сірий із синюватими прожилками. Саме цим каменям зобов'язані красою й довговічністю храми, палаци, набережні.

Широко знаними стали кар'єри Пютерлаксу, завдяки вирубці й обробці тут гранітних колон Ісаакіївського собору.[1]

Гранітні колони Ісаакіївського собору з каменоломні Пютерлакс.

Архітектор О. Монферран[2], відвідавши каменоломні, зауважив у своєму щоденнику: «Подив, який ми відчували бачачи гранітні скелі, був, звісно, великий, але він змінився щирим захопленням, коли пізніше ми оглядали в першому кар'єрі сім ще не оброблених колон… Видобуток гранітів, праця в усіх інших місцях не зовсім звичайна, зустрічається в Росії дуже часто і на ній тут вельми добре розуміються».

Література

[ред. | ред. код]
  1. Гайко Г. І., Білецький В. С. Історія гірництва: Підручник. — Київ-Алчевськ: Видавничий дім «Києво-Могилянська академія», видавництво «ЛАДО» ДонДТУ, 2013. — 542 с.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Строительство Исаакиевского собора. Архів оригіналу за 22 лютого 2015. Процитовано 22 лютого 2015.
  2. О. Монферран. Архів оригіналу за 22 лютого 2015. Процитовано 22 лютого 2015.