Камісеа – Ліма

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Камісеа — Ліма — газопровід у Перу для доставки газу з родовищ проекту Камісеа до споживачів на тихоокеанському узбережжі.

На початку 2000-х на сході Перу в лісах Амазонії розгорнулись роботи за газовим проектом Камісеа. При цьому можливі споживачі продукції перебували з другого боку Анд, у густозаселеному прибережному районі Перу. Для доставки продукції необхідно було спорудити газопровід, за що взявся консорціум у складі Tecgas (належить великому італійсько-аргентинському індустріальному конгломерату Techint), аргентинської Pluspetrol, американської Hunt Oil та південнокорейської SK Corporation (ці дві компанії також були учасниками консорціуму з розробки родовищ Камісео), алжирської Sonatrach та місцевої Graña y Montero S.A.

Газопровід, введений у дію в 2004 році, починається від газопереробного заводу Malvinas, розташованого на річці Урубамба між блоками 88 (родовища Кашіріарі, Сан-Мартін) та 56 (родовища Пагорені, Міпая).[1] Спочатку він прямує в західному напрямку до приморського міста Піско, від якого звертає на північ до столиці країни Ліми. Загальна довжина системи 714 км, а діаметр використаних труб поступово зменшується від 800 через 600 до 450 мм. Проектна потужність — приблизно 3 млрд. м³ на рік.[2]

У процесі будівництва в червні 2003 року стався інцидент, коли бойовики комуністичної організації «Сендеро Луміносо» захопили в заручники 68 працівників компанії Techint та 3 поліцейських. Усі вони були звільнені, можливо шляхом виплати викупу.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Login. www.ogj.com. Архів оригіналу за 3 лютого 2017. Процитовано 27 січня 2017.
  2. The Camisea Project (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 2 лютого 2017.
  3. BBC NEWS | Americas | Analysis: Peru's Shining Path. news.bbc.co.uk. Архів оригіналу за 26 березня 2016. Процитовано 27 січня 2017.