Касонго Мвіне Кібанза

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Касонго Мвіне Кібанза
Народився невідомо
Помер бл. 1640
Кібанза
Національність луба
Титул мулохве Луби
Термін 16251640 роки
Попередник Ілунга ва Луефу
Наступник Касонго Кабундулу
Батько Ілунга ва Луефу

Касонго Мвіне Кібанза (*д/н — бл. 1640) — 4-й мулохве (володар) держави Луба в 16251640 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Син мулохве Ілунга ва Луефу. Близько 1625 року отруїв батька, захопивши трон. Втім невдовзі стикнувся з повстанням 5 своїх стрийків. Тривала запекла боротьба завершилася перемогою Касонго.

За традицією попередників заклав власну резиденцію в Кібанзі (Кабанзі). Звідси походить його прізвисько. Також заснував місто Мюмбу. За цим відновив активну загарюницьку політику: спочатку здійснив декілька успішних походів на південь, зрештою зосередився на розширенні держави на захід та північний схід.

Помер близько 1640 року. Йому спадкував син Касонго Кабундулу.

Родина[ред. | ред. код]

Його перші четверо дітей були визнані невідповідними, оскільки вони були кульгаві. з іншими фізичними вадами або хворі. Першим з його «нормальних» дітей був Ілунга Мпунджі. Потім народилися Маньоно, Нгої Муфунгва, Кабамба, Каполе, Дісолва Мутоле, Ндібу Якубванга. Ілунга Мпунджі вчинив перелюб з першою дружиною свого батька — Касонго Мвіне Кібанза. Їх було утоплено в річці Лугува. Потім страчено іншого сина Маньоно. За легендою духи Ілунги Мпунджі, Маньоно та першої дружини Мвіне Кібанзи повернулись у вигляді леопарда, лева та слона, які вбили людей міста Мюмбу, але згодом були розстріляні з луків.

Джерела[ред. | ред. код]

  • The Rainbow and the Kings: A History of the Luba Empire to 1891. By THOMAS Q. REEFE. Berkeley: University of California Press, 1981. Pp. 306. Maps, tables, index, bibliography.