Келих-наутилус у вигляді курки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Келих-наутилус у вигляді курки

Автор майстерня Венцеля Ямнітцера
Час створення 3-я чверть XVI ст.
Розміри висота 18,4 см
Матеріал наутилус, срібло частково позолочене, розфарбоване, зліпки природи
Місцезнаходження Музей історії мистецтв (Відень)

«Ке́лих-наути́лус у ви́гляді ку́рки» (нім. Trinkgefäß in Gestalt einer Henne) — посудина роботи майстерні німецького ювеліра Венцеля Ямнітцера (1508—1585). Створена у 3-й чверті XVI століття у Нюрнберзі. Зберігається у Кунсткамері у Музеї історії мистецтв, Відень (інвент. номер КК 1060).

Мушля наутилуса входить до числа екзотичних матеріалів, які у XVI столітті потрапили до Європи через море і знайшли застосування у ювелірному мистецтві, як й інші рідкісні і тому особливо цінні природні зразки (горіхи велетенської пальми, яйця страуса тощо).

В цьому предметі ювелір додатково грає з видовженою формою екзотичної для Західної Європи мушлі наутилуса, що викликала у нього асоціацію з тілом півня з пишним хвостом і надутими грудьми. Поверхня основи цієї оригінальної посудини оживлена рослинами і невеликими ящірками, які являють собою розфарбовані зліпки з природи зі срібла, тому предмет приписується майстерні Венцеля Ямнітцера у місті Нюрнберг, яка спеціалізувалася на зліпках предметів природи (le style rustique).

Література[ред. | ред. код]

  • Конрад Шлегель. Музей истории искусств. Вена. Кунсткамера, Вена. — London : C.H.Beck/Scala Publishers Ltd, 2013. — 128 с. — (Музеи мира) — ISBN 978-3-406-64752-9. (рос.)
  • Trinkgefäß in Gestalt einer Henne. Kunsthistorischen Museum Wien.