Кемпірсайські рудники

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кемпірсайські рудники. Карта розташування: Казахстан
Кемпірсайський
Кемпірсайський
Місце розташування Західно-Кемпірсайськогокар’єру

Кемпірсайські рудники – колишнє гірничодобувне підприємство у Актюбінській області Казахстану.

У 1930-х роках під час досліджень Кемпірсайського масиву були виявлені ділянки нікель-кобальтового зруднення. Хоча вони не вирізнялись високими характеристиками, проте на тлі підготовки СРСР до війни віднайдення Кемпірсайських родовищ стало додатковим аргументом на користь спорудження у регіоні заводу, який почав роботу в 1938 році у Орську (Оренбурзька область Росії) та відомий як Південно-Уральський нікелевий комбінат («Южуралникель»).

Видобуток нікель-кобальтової руди в Казахстані почало в 1942 році Кемпірсайське рудоуправління комбінату «Южуралникель». Вивіз продукції забезпечувався залізницею через станцію Нікельтау.

Отримана на Кемпірсаї руда не проходила збагачення, а лише спрямовувалась на агломерацію перед плавкою.[1][2][3] Є відомості, що окрім Південно-Уральського комбінату руду міг приймати Буруктальский металургійний завод (почав роботу в 1960-х роках).

Після розпаду СРСР видобуток нікель-кобальтових руд у Казахстані припинився. Можливо відзначити, що наразі в околицях селищ Кемпірсай та Бадамши знаходяться численні затоплені водою кар’єри.

Компанія «Кизил-Каїн Мамит» та споріднені з нею структури в 2000 – 2007 роках отримали ряд ліцензій на роботи з нікелевими родовищами Актюбінської області (Ширпакаінське, Ново-Карагачтинське, Південно-Шуулкудукське, Ново-Шандашинське, Шандашинське, Кара-Обінське, Жусалинське, Айтпайське, Ново-Бурановське) та анонсували спорудження дослідної установки гідрохлорування нікель-кобальтових руд, проте цей проект не мав успіху (в 2007-му зафіксована остання поставка нікельвмісної руди на адресу розташованого в Челябінській області Росії комбінату «Уфалейнікель»).[4]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. 哈萨克斯坦共和国阿克纠宾州招商项目一览表(之一). hzs.mofcom.gov.cn. Процитовано 20 січня 2024.
  2. Урал56.Ру. На карте Орска их уже не найти… История двух исчезнувших поселков: Примыкания и Октябрьского. Урал56.Ру (англ.). Процитовано 20 січня 2024.
  3. История станции Никельтау и ее... | Интересный контент в группе Мы Никельтауцы.Все кто жил,живет,будет жить... OK.RU (укр.). Процитовано 20 січня 2024.
  4. [Производство никель-кобальтовой продукции в РК. Заказчик: ТОО «DAMU RESEARCH» Производство никель-кобальтовой продукции в РК. Заказчик: ТОО «DAMU RESEARCH»].