Керегетас (вапняковий кар'єр)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Керегетас (вапняковий кар'єр). Карта розташування: Казахстан
Керегетас
Керегетас
Місце розташування рудника

Керегетас (вапняковий кар'єр) – гірничодобувне підприємство на півночі Казахстану у Павлодарській області.

В 1966 році дещо південніше від Екібастузу почалась розробка родовища вапняка Керегетас. Продукція підприємства спрямовувалась ряду великих споживачів, передусім Павлодарському алюмінієвому заводу, а також заводу феросплавів в Аксу, цементному заводу в Екібастузі та заводу залізобетонних виробів у Павлодарі. З 1984-го на основі сировини Керегетасу почав роботу Майкаїнський вапняний завод.

З 1996-го рудник перейшов під контроль компанії «Алюміній Казахстану», яка володіє найбільшим споживачем його продукції – зазначеним вище алюмінієвим заводом. Також наразі продовжують закуповувати сировину заводи феросплавів та вапна.

Річна потужність підприємства перевищує 2 млн тон. Станом на 2021 рік з Керегетасу видобули 100 млн тон вапняку, при цьому наявних запасів, як очікують, повинно вистачити ще на 70 років. Розробка ведеться відкритим способом, а глибина кар’єру вже досягнула 82 метрів.[1][2]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. На казахстанском руднике «Керегетас» добыли 100 млн т известняка. Добывающая промышленность (ru-RU) . 4 листопада 2021. Процитовано 14 січня 2024.
  2. Жизнь», Редакция «Наша (5 серпня 2016). Пять горизонтов «Керегетаса». «Наша жизнь». Новости Павлодара и области (ru-RU) . Процитовано 14 січня 2024.