Комплекс з виробництва добрив у Енноре

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Комплекс з виробництва добрив у Енноре. Карта розташування: Індія
Енноре
Енноре
Місце розташування заводу

Комплекс з виробництва добрив у Енноре – підприємство індійської хімічної промисловості, що працює на півночі штату Тамілнад.

Майданчик, який почав роботу у 1963 році, переважно спецалізується на виробництві комплексних добрив, передусім амонію фосфату сульфату. Необхідні для продукування останнього речовини отримують шляхом взаємодії аміаку з фосфорною та сульфатною кислотою. Остання також потрібна для обробки фосфоритів з метою отримання фосфорної кислоти. Станом на початок 2020-х річна потужність заводу по комплексним добривам становила 300 тисяч тон, при цьому в 2021/2022 бюджетному році фактичний випуск склав 251 тисячу тон (з них 233 тисячі тон амонію фосфату сульфату). Потужність по випуску фосфорної кислоти становила 66 тисяч тон, а по сульфатній кислоті – не менше за 181 тисячу тон. Первісно майданчик також мав невелике виробництво аміаку, при цьому як сировину використовували суміш легких вуглеводнів – naphtha (також відома як цінна сировина для установок парового крекінгу). Втім, наразі завод не рахується серед виробників аміаку та закуповує цей продукт на ринку.

Ще одним видом добрива для заводу є суперфосфат, річна потужність по якому становить 66 тисяч тон.

Виробничий майданчик спочатку належав компанії EID Parry (відома тим, що в 1906-му запустила перший в Індії завод з виробництва добрив у Раніпет), яка в подальшому передала його Coromandel Fertilisers Limited, де є найбільшим учасником.[1][2][3][4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Fertiliser Statistics Book 2021-22 (PDF).
  2. Appraisal -of ;a Project to Improve Fertilizer Production Fertilizer Industry Credit; India (PDF).
  3. Petrochemical Industry—Feed Stocks.
  4. Coromandel - Ennore. www.sulphuric-acid.com. Процитовано 24 серпня 2023.