Копальня Вільяррубія-де-Сантьяго

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Копальня Вільяррубія-де-Сантьяго. Карта розташування: Іспанія
Вільяррубія-де-Сантьяго
Вільяррубія-де-Сантьяго
Місце розташування копальні

Копальня Вільяррубія-де-Сантьяго — виробничий майданчик в Іспанії, який здійснює продукування сульфату натрію. Також відомий як копальня «El Castellar».

Особливістю копальні Вільяррубія-де-Сантьяго є те, що вона провадить розробку родовища тенардиту (сульфат натрію) — на відміну від інших іспанських підприємств цього напрямку у Кольменар-де-Ореха, Белорадо та Сересо-де-Ріо-Тірон, що видобувають глауберит (сульфат натрію-кальцію).

Розробку провадять підземним способом із пласта завтовшки 5—8 метрів.

Відомо, що в 1990-му з тенардиту в Іспанії виробили 240 тисяч тонн сульфату натрію, а в 1992-му копальня Вільяррубія-де-Сантьяго видала 188 тисяч тонн. Наразі завод Вільяррубія-де-Сантьяго має проєктну потужність у 300 тисяч тонн сульфату натрію на рік.

Первісно розробкою опікувалась FMC Forest — дочірня компанія північноамериканської FMC Corporation. У другій половині 2000-х копальню Вільяррубія-де-Сантьяго викупила іспанська Minera de Santa Marta зі складу групи SAMCA, якій також належить зазначена вище копальня Белорадо.[1][2][3][4]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. PLANTA DE VILLARRUBIA | MSM. minerasantamarta.com. Процитовано 10 липня 2024.
  2. SulfatoSodico (PDF).
  3. Friend, Peter F. (26 січня 1996). Tertiary Basins of Spain: The Stratigraphic Record of Crustal Kinematics (англ.). Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-46171-9.
  4. files/21968 (PDF).