Користувачка:Оксана Гальчук/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Гальчук Іван Юхимович (11.12.1960, с. Залісці Шумського району Тернопільської області - 25.08.2015, м.Київ) - український мовознавець, акцентолог.

Біографія

[ред. | ред. код]

Народився 11 грудня 1960 року в с.Залісці Шумського району Тернопільської області в селянській родині. Навчався в Залісцівській середній школі. З 1984 по 1989 рр. - на філологічному факультеті Чернівецького державного університету за спеціальністю "українська мова і література". По закінченні працював вчителем у середній школі №13 м. Миколаєва та викладачем кафедри української мови Миколаївського державного педагогічного інституту.
Закінчив аспірантуру в Інституті мовознавства імені О.О.Потебні НАН України. У березні 1997 р. захистив кандидатську дисертацію на тему "Історія акцентуації суфіксальних іменників чоловічого роду в українській мові" (науковий керівник - акад. НАН України Скляренко В.Г.).
З листопада 1997 р. і до смерті (з перервою 2005 - 2010 рр.)- вчений секретар Інституту мовознавства імені О.О.Потебні НАН України.

Наукова діяльність

[ред. | ред. код]

Коло наукових інтересів - історія та етимологія наголошування в українській мові.
Займався науково-дослідною роботою у відділі загальнославістичної проблематики та східнослов'янських мов. Старший науковий співробітник з 2003 р. Досліджував особливості акцентуаційного засвоєння іншомовних слів в українській мові.

Публікації

[ред. | ред. код]

Історія акцентуації суфіксальних іменників чоловічого роду в українській мові

Особливості акцентуаційного засвоєння іншомовних слів в українській мові

Посилання

[ред. | ред. код]