Користувачка:GrigorTa/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

ВОЛОНТЕРСЬКА ІНІЦІАТИВА "НАШ БАТАЛЬЙОН" (м. Черкаси)

[ред. | ред. код]

Волонтерська ініціатива «Наш батальйон» виникла у жовтні 2014 року. Мета створення - волонтерська допомога .14-й батальйону територіальної оборони «Черкаси»

Волонтерські підрозділи "Нашого батальйону":

"Наш батальйон - Черкаські павучки".

"Наш батальйон - Укропський сухпай".

"Наш батальйон - Майстрині для миру".

"Наш батальйон - Черкаський автобат".

"Наш батальйон - Кікімори".

"Наш батальйон - Дахнівка".

У кожної волонтерської групи є свій напрямок допомоги. Асортимент товарів, які виготовляють активісти для військових, збільшується з кожним днем.

Більше 200 людей у шести точках міста Черкас починали з виготовлення маскувальних сіток для вогневих точок, бронетранспортерів, танків, траншей і бліндажів. Плели сітки – тому назвалися «павучками». Волонтери "Черкаських павучків" - переважно жінки різного віку, професій, студенти й пенсіонери, школярі, переселенці з зони АТО. "Павучки" мають шість філій, що розташовані в різних кінцях міста. Лише за березень 2016 року було виготовлено: філією, що знаходиться на бул. Шевченка, 245 - 7 маскувальних сіток розміром 7х4 метри та виконано спецзамовлення - 3 сітки 7х10; комітет самоорганізації населення «Дніпровський» (р-н «Д») - 7 сіток 7х4; 4-та школа - 4 сітки 7х4; школа №31(«Митниця») - 9 сіток 7х4; 28-ма школа (ПЗР)- 4 сітки 7х4 та філіал на Конєва - 3 маскувальні сітки розміром 7х4 метри.

Незвичні сині маскувальні сітки для кораблів і катерів берегової охорони почали плести волонтери комітету самоорганізації населення «Дніпровський» (район "Д"). Виготовили 20 сіток для захисту морської техніки,

«Черкаські павучки» освоїли  виробництво маскувального халату «Кікімора». У маскхалаті повністю вільний доступ до кишень (розгрузки, бронежилета, бушлата). та унікальна конструкція капюшона, який можна відстебнути і використовувати окремо.. Черкаські «кікімори» випробувані на маскування та безпеку від «засікання» з безпілотників. Це важливо, адже в цих кікіморах працює багато снайперів та розвідників.

«Наш батальйон» розпочав новий проект – «Укропський сухпай», який допоміг зробити харчування військових у зоні АТО більш різноманітним.

«Спочатку ми почали возити дуже багато продуктів хлопцям на фронт, – розповів координатор волонтерської ініціативи «Наш батальйон» В'ячеслав Скічко. – «І овочі зокрема возили, але в більшості бійців не було можливості десь там їх зберігати. А коли вже почалися морози, то овочі мерзли і псувалися. Наші дівчата побачили ініціативу з сухими стравами в Інтернеті, почали нарізати і сушити овочі звичайними побутовими сушарками, засипати в пакет і вакуумувати. Тобто робити такий набір, який просто засипається в киплячу воду в казан, вариться кілька хвилин, потім додається та ж армійська тушонка.. Тож перейняли досвід, і налагодили виробництво цих сухпаїв у Черкасах»

«Наш батальйон – Укропський сухпай» уже розробив своє меню. Туди, зокрема, увійшли борщ український, борщ болгарський, суп грибний, другі страви і додатки до них: картопля, в’ялене м'ясо, рис з овочами, гарбузова каша з рисом, гарбузова каша з кукурудзяною крупою, цибуля (до каш і макаронів), морква (до каш і макаронів), гриби, сухарики солоні, сухарики. Зусиллями двох філій виготовляється приблизно 20-30 пакетів готового сухого борщу в день. За один день роблять 8,5 кг сухого продукту. Відповідно, якщо один пакет - це 5 літрів готової страви, то виходить близько 400 порцій борщу за день.

Черкаські сухі обіди вже мали змогу спробувати бійці 14 батальйону «Черкаси», полку «Азов», 72-ої, 128-ої, 28-ої бригад, артилерійської 44-ої бригади, черкаського автобату, батальйонів «Донбас», «Айдар»

Ще один винахід «Нашого батальйону - Укропського сухпаю» традиційна українська страва – перемелене сало з часником. Волонтери  зробили новий вид упаковки у вигляді туба. Вакуумна упаковка, компактна і легко ховається в кишеню. Волонтери вважають цей продукт незамінним на передовій, адже сало з часником довго зберігається. .

"Укропський сухпай" виготовили на передову енергетичні батончики, що відновлюють сили і підвищують імунітет Волонтерки перекрутили горіхи з медом, зробили з маси трубочки та запакували як цукерки. А ще додали до маси сушені яблука, груші, гарбуз ,родзинки, чорнослив, курагу та висушену цедру лимона.

Швейний філіал "Нашого батальйону" під керівництвом Ірини Сенченко віиготовив тактичні рукавиці, однострої, подушки, теплі жилети для танкістів. Лише за один місяць було пошито 140 комплектів літньої форми, 12 штанів, бандани, балаклави, футболки.

Було розроблено власну модель  комбінезону для танкістів. Комбінезон розробили на базі двох зразків – німецького та англійського виробництва. У ньому намагалися врахувати всі нюанси – від кишень та санітарного клапана до підсилених колін (де тканина не повинна протиратися) та евакуаційних строп з підсиленим каркасом �Всього виготовлено близько 100 комбінезонів.

"Наш батальйон - Майстрині для миру" об'єднує рукодільниць, майстрів Хенд-Мейду. Майстрині виготовляють різні речі та сувеніри, організовують благодійні ярмарки продажу хенд-мейду з метою збору коштів на допомогу Українській армії.